Reklama
Jan Paweł II lubił czekoladę, sernik i piernik z Lublina
Lubił czekoladę. Kremówki. Tradycyjny piernik, podawany na KUL-u. W Watykanie często podawano sernik.
- 29.04.2011 10:14
Choć jadał bardzo skromnie, to lubił słodki smak. Ze wzruszeniem wspominał wadowickie kremówki. Kiedy zaczął wykładać na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim, poznał smak tradycyjnego piernika, który wypiekała mu Maria Wal, szefowa kuchni w Rektoracie KUL.
Doceniał smak lubelskiego piernika, zabierał go do Krakowa. Od pani Marii otrzymałem przepis na papieski piernik.
Oto oryginalna receptura, którą otrzymałem od Marii Wal.
Składniki:
1 kg mąki tortowej, 10 dużych jaj, 0,5 l śmietany 30 %, 0,5 kg miodu gryczanego, 40 dag cukru, 2 dag sody oczyszczonej, karmel z 2 łyżek cukru, 15 dag rodzynek, 4 łyżki skórki pomarańczowej smażonej w cukrze, 4 łyżki śliwek suszonych, przyprawa do piernika.
Wykonanie:
Żółtka rozetrzeć z cukrem. Wlewać cienką stróżką miód i ucierać. Dodać śmietanę i resztę składników. Oprócz mąki. Bić na sztywno białka jaj. Dodawać po trochu mąki i piany. Wyrobić. Przełożyć do blachy. Piec w temperaturze 160 stopni przez 1 godzinę 15 minut.
Reklama













Komentarze