Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Jan Paweł II lubił czekoladę, sernik i piernik z Lublina

Lubił czekoladę. Kremówki. Tradycyjny piernik, podawany na KUL-u. W Watykanie często podawano sernik.
Choć jadał bardzo skromnie, to lubił słodki smak. Ze wzruszeniem wspominał wadowickie kremówki. Kiedy zaczął wykładać na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim, poznał smak tradycyjnego piernika, który wypiekała mu Maria Wal, szefowa kuchni w Rektoracie KUL. Doceniał smak lubelskiego piernika, zabierał go do Krakowa. Od pani Marii otrzymałem przepis na papieski piernik. Oto oryginalna receptura, którą otrzymałem od Marii Wal. Składniki: 1 kg mąki tortowej, 10 dużych jaj, 0,5 l śmietany 30 %, 0,5 kg miodu gryczanego, 40 dag cukru, 2 dag sody oczyszczonej, karmel z 2 łyżek cukru, 15 dag rodzynek, 4 łyżki skórki pomarańczowej smażonej w cukrze, 4 łyżki śliwek suszonych, przyprawa do piernika. Wykonanie: Żółtka rozetrzeć z cukrem. Wlewać cienką stróżką miód i ucierać. Dodać śmietanę i resztę składników. Oprócz mąki. Bić na sztywno białka jaj. Dodawać po trochu mąki i piany. Wyrobić. Przełożyć do blachy. Piec w temperaturze 160 stopni przez 1 godzinę 15 minut.

Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama
Reklama