Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Przepisy na nalewki. Hieronim Błażejak: Nalewka farmaceutów

W jej przygotowaniu specjalizowali się przed wojną farmaceuci. Jest bardzo delikatna w smaku.
Hieronim Błażejak w ubiegłym roku zdobył tytuł Mistrza Polskich Nalewek. Na zakończonym w niedzielę II Konwencie Mistrzów Polskich Nalewek były surowym sędzią. Oto jego autorski przepis na nalewkę farmaceutów. Do jej wykonania będziemy potrzebować cytryn z ekologicznych upraw, które są dostępne w sklepach oferujących taką żywność. Składniki: 1 kg cytryn, 1 l mleka, 1 l alkoholu 95%, 70 dag cukru. Wykonanie: Cytryny należy wyszorować, sparzyć wrzątkiem, pokroić w plastry, usunąć pestki i włożyć do słoja. Zasypać cukrem i odstawić w słoneczne miejsce, żeby cytryny puściły sok. Wlać do słoja mleko, następnie alkohol. Zakręcić i wstrząsnąć słojem, żeby wszystkie składniki się połączyły. Ostawić na 5 tygodni. Co kilka dni wstrząsnąć słojem. Po tym czasie nalewkę przesączyć przez płótno. Ostawić do sklarowania na kilka dni. Po raz drugi przefiltrować przez lejek wypełniony bawełnianą watą. Odstawić do sklarowania. Po raz trzeci przefiltrować przez filtr do kawy, rozlać do butelek i odstawić na pół roku. Więcej przepisów znajdziecie w książce Wojciecha Lewandowskiego: Nalewki i likiery z domowego kredensu, Olimp Media, Poznań 2010, którą autor prezentował w 14 maja podczas II Konwentu Mistrzów Polskich Nalewek towarzyszącego VII Targom Ogrodniczym Eden.

Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama
Reklama