Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Przepisy na nalewki. Zbigniew Sierszuła: Morelówka

Zbigniew Sierszuła był gościem II Konwentu Mistrzów Polskich Nalewek, wygłosił wykład o harmonii, jako najważniejszym składniku nalewki. Oto jego autorski przepis na bardzo słodką i aromatyczną nalewkę.
Składniki: 4 kg moreli starych odmian, 60 dag suszonych moreli, 3 l alkoholu o mocy 60%, 5 dag cukru. Wykonanie: Owoce umyć i wydrylować, zostawiając pestkę w co dziesiątej moreli. Świeże i suszone morele układamy w słoju, przesypując je cukrem. Odstawić na parapet. Kiedy morele puszczą sok, zalać je alkoholem. Spirytus wymieszać z wodą na miesiąc przed zalaniem owoców. Po zalaniu odstawić słój na słoneczny parapet na cztery miesiące. Przefiltrować nalewkę przez płótno. Wycisnąć owoce, powstały ekstrakt dolać do przefiltrowanej nalewki. Po kilku dniach przefiltrować przez filtr do kawy, rozlać do butelek i odstawić na pół roku.

Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama
Reklama