Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Przepis na schab. Jak zrobić dobry?

Schab to chude i smaczne mięso. Możemy zrobić z niego wędlinę, roladę i pyszny zawijas. Oto kilka podpowiedzi.
Przepis na schab. Jak zrobić dobry?
Przepis na schab (Maciej Kaczanowski)
Schab jest chudym i dość suchym mięsem. Stąd bardzo dobrze nadaje się na wędlinę. I od tego chciałbym zacząć. Zamiast kupować w sklepach schab parzony, gotowany czy staropolski, który jest nastrzykiwany solanką, żeby zwiększył swoją wagę, zawiera polepszacze, konserwanty i co najwyżej 50 % mięsa – lepiej zrobić sobie schab na wędlinę samemu. Zawsze lepiej kupić schab w małym sklepie niż tańszy w marketowej promocji. Jak już schab kupimy, należy oczyścić go z błon, umyć, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem i ulubioną przyprawą, skropić oliwą i schować do lodówki na 12 godzin. Następnie schab zalewamy zimną wodą, dodajemy listek laurowy, ziele angielskie, kilka ziaren pieprzu, trochę soli i gotujemy pół godziny. Dodajemy parę kropli Maggi, gotujemy do miękkości mięsa. Schab wyciągamy, osuszamy i chowamy do lodówki. Pokrojony w plasterki jest pyszny. Składniki: 8 plastrów schabu, 200 ml śmietanki 30 %, 5 ząbków czosnku, sól, pieprz, białe wino na smak, olej. Wykonanie: Plastry schabu wypłukać, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem. Mięso delikatnie rozgnieść pięścią. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić czosnek, ułożyć plastry schabu. Smażyć po 3 minuty z każdej strony, następnie podlać winem. Dusić bez przykrycia 5 minut, następnie wlać śmietankę i dusić, aż powstały sos zgęstnieje. Tak przyrządzony schab ma bardzo delikatny i wyrafinowany smak. Podawać z kluseczkami. 1,5 kg schabu rozbić na prostokątny płat. Natrzeć solą i pieprzem. 5 ząbków czosnku rozetrzeć z solą i 4 łyżkami masła, dodać posiekane zioła: tymianek, bazylię i estragon. Mięso posmarować ziołową masą. Na mięsie ułożyć paski czerwonej papryki i posiekany naciowy seler. Zwinąć w roladę, podsmażyć na maśle. Piec w piekarniku przez 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni. Składniki: 2 kotlety schabowe, 15 dag żółtego sera, 2 cebulki, natka pietruszki, sól, pieprz, papryka, czosnek, panierka z mąki, jajka i bułki tartej. Wykonanie: Mięso rozbijamy na cieniutkie kotleciki i przyprawiamy przyprawami. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie. Ser trzemy na tarce, a natkę siekamy. Następnie łączymy ser, natkę i ciepłą cebulę. Tak przygotowany farsz zawijamy w mięso, roladki następnie panierujemy, smażymy na wolnym ogniu do uzyskania ładnego, złotego koloru

Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama
Reklama