Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Przepisy na makaron. Jak zrobić dobry?

Jedzenie makaronu powoduje wydzielanie hormonu szczęścia. A jeśli jest to makaron z dużą ilością warzyw i świeżych pomidorów, to po jego zjedzeniu robi się błogo. Taki makaronowy błogostan może utrzymywać się kilka dni.
Jak zrobić dobry makaron? – Im lepszy makaron, im mniej składników, tym lepiej – radzi Jerzy Strzyż, który przez kilka lat prowadził w Nałęczowie restaurację \"Pavillon”, w której serwował wyrafinowane dania włoskie z udziałem makaronu. Aż się wierzyć nie chce, że wystarczy doby makaron, oliwa, trochę świeżo zmielonego pieprzu i świeża bazylia, by cieszyć się pysznym jedzonkiem. Oto kilka makaronowych podpowiedzi. Na pierwszy ogień idzie mój ulubiony makaron z cukinią, którą można kupić przez okrągły rok. Składniki: 4 małe cukinie, 4 ząbki czosnku, 1 plaster wędzonego boczku, oliwa, świeża bazylia i szałwia, śmietana, parmezan, sól, pieprz, 1 opakowanie makarony penne. Wykonanie: Cukinię umyć, pokroić w grubą kostkę ze skórką. Pokrojony w kosteczkę boczek przesmażyć na oliwie, dodać czosnek, cukinię i porwane listki ziół. Smażyć minutę na ostrym ogniu, 5 minut pod przykryciem na słabym ogniu. Posolić, zabielić 2 łyżkami śmietany, dodać trochę startego parmezanu. Wymieszać z odcedzonym makaronem. To bardzo proste i pożywne danie jest równie smakowite po odgrzaniu. Składniki: Pół opakowania makaronu spaghetti, pół kg świeżego szpinaku, 1 cebula, 3 ząbki czosnku, 10 dag żółtego startego sera, oliwa, gałka muszkatołowa, sól, pieprz. Wykonanie: Ugotować spaghetti. Umyty szpinak porwać na dość duże kawałki i wrzucić na patelnię z rozgrzaną oliwą. Na oddzielnej patelni usmażyć drobno pokrojoną cebulę (na szklisto) i posiekany czosnek. Wymieszać ze sobą wszystkie składniki na jednej patelni. Posolić do smaku. Do niedużego garnka wlać śmietanę i kilka łyżek wody. Doprowadzić do wrzenia. Wrzucić świeżo startą gałkę muszkatołową i starty ser, który musi się rozpuścić. Szpinak wymieszać z sosem, dodać makaron i jeszcze raz wymieszać Jak komponować sosy do spaghetti? Najprościej. Obrane ze skórki pomidory, duszone na oliwie z dodatkiem czosnku, soli i pieprzu to sos podstawowy. – Najważniejsze, żeby pomidory dusić długo. Na bardzo wolnym ogniu – mówi Piotr Bikont, smakosz, krytyk kulinarny i autor książek kucharskich, który uwielbia makarony. Co można dodać do podstawowego sosu? Zwolennicy łagodnych smaków dodają śmietanę. Ten pyszny, łagodny sos doskonale pasuje do drobiu, ryb, ale i gotowanych warzyw. Smakosze dodają do sosu pomidorowego oliwki. Nadaje wyrafinowany smak makaronom, dodany do potraw mięsnych i większości potraw śródziemnomorskich zachwyca aromatem.

Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama
Reklama