Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Paolo da się lubić

Paolo Cozza, gwiazdor telewizyjnych programów \"Europa da się lubić” i \"Taniec z gwiazdami” będzie w niedzielę 7 sierpnia gotował podczas Janowskiego Festiwalu Kaszy \"Gryczaki 2011”.
W Polsce mieszka od 1995 roku. Wszystko zaczęło się od żubrów. W 19992 roku postanowił sprawdzić, czy rzeczywiście w Białowieży żyją żubry, bo to Europejczykom nie mieściło się w głowie. – I tak wyruszyliśmy w naszą podróż. Tym sposobem odkryliśmy, że naprawdę żubry tutaj żyją, a oprócz tego Polska jest szalonym krajem, tak jak najbardziej mi się podoba – mówił w jednym z wywiadów. Dla Polski zostawił kancelarię adwokacką w Mediolanie. W Polsce poczuł się tak dobrze, że razem z przyjaciółmi reaktywował zespół muzyczny \"Alpini” i zaczął śpiewać serenady w stylu Romeo i Julii. Zaczął też gotować. – Od tamtego czasu wydarzyło się sporo różnych rzeczy, ale najważniejsze to, że nadal jestem tutaj w pełni formy i zdrowia – mówi Paolo Cozza, autor książki \"Włoska kuchnia na polskim stole”. W Janowie Lubelskim Paolo ugotuje \"Barette al pesto”, dla pań przyrządzi słodkie tiramisu. Zmierzy się także z kaszą gryczaną. Wszak tagliatelle z mąki gryczanej smakuje wyśmienicie, a risotto z kaszy gryczanej potrafi być lepsze od włoskiego oryginału. Składniki: 40 dag makaronu gryczanego spaghetti, 60 listków bazylii, 7 łyżek parmezanu, 7 ząbówi czosnku, 2 łyżki orzeszków piniowych, oliwa, łyżka masła, sól, pieprz. Wykonanie: Liście bazylii dokładnie umyć, zmiksować z czosnkiem i orzeszkami piniowymi, dodając dobrą oliwę. W osolnej wodzie ugotować makaron al dente. Wyłożyć na talerze, na każdą porcję makaronu nałożyć odrobinę masła oraz porcję pasty. Posypać świeżo zmielonym pieprzem.
Więcej o autorze / autorach:
Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama
Reklama