Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Wielkanoc w sercu i na stole

Przed nami najradośniejsze ze wszystkich świąt, w którym radość świętowania polega na dzieleniu się radością z innymi. Na stole nie może zabraknąć jajek i chrzanu, tradycyjnych wędlin pachnących jałowcem i baby, której nie zawiało oraz wiosennych sałatek
Wielkanoc w sercu i na stole
Małgorzata Kowalczyk z Wojciechowa: Dobrze uwędzona kiełbasa, szynka z marynaty i naczosnkowany bocz
Wielkanoc w sercu i na stole W naszej polskiej tradycji Wielkanoc to czas, w którym radość jedzenia i bycia razem ma swoje rytuały. Od Wielkiego Czwartku trwa gotowanie i pieczenie. W Wielki Piątek robimy ostatnie zakupy, obmyślamy menu na pierwszy i drugi dzień Wielkanocy. A w Wielką Sobotę szykujemy święcone. To, co dziś znajduje się w koszyczku, ma swoją symbolikę. Cukrowy baranek jest symbolem zdrowia, jajko jest symbolem miłości i siły. Dobrze uwędzona kiełbasa jest znakiem \"tego, co najlepsze”, symbolem szacunku dla wielkanocnego śniadania. A czosnek w kiełbasie oznacza zdrowie. Sól i chrzan to przyprawy poprawiające smak potraw. Sól chroni od zepsucia, a chrzan ma przypominać mękę Pańską. Chleb to pierwszy i najważniejszy pokarm człowieka. Owoc ciężkiej pracy, podstawa pożywienia i symbol Ciała Chrystusa. Wielkanocne pogotowie W codziennym zapędzeniu Wielki Piątek jest często czasem pośpiesznego zakupu wędlin. Zbyt często kupujemy je na oślep, w koszyku lądują wyroby wędlinopodobne. A przecież wcale nie musi tak być. Zamiast wydawać pieniądze na zafoliowane świąteczne wyroby, jeszcze możemy kupić po kilogramie schabu, karczku, szynki czy boczku. Na półce z przyprawami wypatrzeć mieszanki do marynowania mięsa, wymieszać je z olejem, dodać ulubionych ziół, natrzeć mięso i schować do lodówki. W Wielką Sobotę wystarczy je ugotować, wtedy będziemy mieli delikatne wędliny, a na powstałym wywarze zrobimy żurek ze święconką. Albo upiec – wtedy rozkosz smakowa będzie jeszcze lepsza. Możemy też zrobić pół na pół – schab i szynkę ugotować, karczek i boczek – dodatkowo naszpikowany czosnkiem – upiec. Do tak przygotowanych wędlin zróbmy chrzan w kilku smakach i smak Wielkanocy będzie zupełnie inny. Sałatki \"Powiew wiosny” Przed nami wiosenne święta. W sklepach czekają świeże zioła w doniczkach oraz świeże owoce egzotyczne i słodkie owoce w puszce. Nie zapomnijcie o serach. Od fety, przez sery pleśniowe po pikantne żółte. Będą ozdobą wielkanocnych sałatek. Namawiamy do robienia sałat i sałatek – które będą wytchnieniem od tradycyjnej staropolskiej kuchni. Oto przepis na sałatkę \"Powiew wiosny” z naszego serwisu: www.dziennikwschodni.pl/kuchnia – gdzie przepisów znajdziecie więcej. Składniki: 10 owoców liczi, niewielki ananas (ewentualnie z puszki), owoce granatu, melon, 3 owoce kiwi, garść rukoli, 3 owoce kardamonu, 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany, odrobina soku z cytryny, kilka plasterków delikatnego sera, 1–2 łyżeczki cukru. Wykonanie: Liczi obieramy, oddzielamy miąższ od skórki. Ananasa kroimy w kostkę (oprócz środka), melona też w kostkę, a kiwi w plasterki. Przekładamy do miski wszystkie owoce i rukolę. Rozcieramy owoce kardamonu i mieszamy ze śmietaną, cukrem i odrobiną soku z cytryny. Całość dekorujemy plasterkami sera, może być kozi. Smacznego. Wielkanocny obiad Polecamy polędwiczki wieprzowe z gruszkami i serem pleśniowym. To jeden z 60 przepisów na polędwiczki, które znajdziecie na naszym serwisie: www.dziennikwschodni/kuchnia – gdzie internauci dzielą się swoim przepisami. Składniki: 2 polędwiczki wieprzowe, 100 ml śmietanki kremówki 30–36 proc., 60–80 g gorgonzoli (sera z niebieską pleśnią), 2 dojrzałe gruszki (powinny być naprawdę dojrzałe), 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu, 1/3 łyżeczki soli, 1/3 łyżeczki majeranku, olej do smażenia. Wykonanie: Polędwiczki kroimy na plastry 2–3 cm, które następnie lekko rozbijamy, solimy, pieprzymy i obsmażamy na złoto na oleju. Gruszki obieramy i kroimy w dość grube plastry. Śmietankę doprawiamy solą, pieprzem. Mięso układamy w naczyniu żaroodpornym i kładziemy na nie grube plastry gruszki. Całość zalewamy śmietanką, a na wierzchu układamy pokruszony ser i posypujemy majerankiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180–200 °C i zapiekamy około 25–30 minut. Prawosławna pascha na ostro W wielu domach na Lubelszczyźnie pojawi się słodka pascha, wzięta z prawosławnej kuchni. – Jest znakiem radości, odrodzenia, wiosny – mówi ks. Stefan Batruch, proboszcz parafii greckokatolickiej w Lublinie. Ale pascha niekoniecznie musi być na słodko. Nad Bugiem na wielkanocnym stole pojawia się pascha ze świeżą rzodkiewką, szczypiorkiem i czerwoną papryką. I ten przepis szczególnie polecamy. Składniki: 50 dag białego sera, ćwierć kostki masła, 3 żółtka, mały kubek kwaśnej śmietany, 4 rzodkiewki, 1 mały ogórek, po pół zielonej i czerwonej papryki, świeży szczypior i koperek, sól, pieprz. Wykonanie: Masło utrzeć z żółtkami, posolić. Dodać śmietanę i zmielony ser. Wymieszać, podgrzać, cały czas mieszając. Schłodzić, dodać drobno pokrojony ogórek, rzodkiewkę i pokrojoną w drobną kostkę paprykę. Doprawić do smaku, przełożyć do foremek i schować do lodówki. Przed podaniem wyjąć z foremek, posypać posiekanym szczypiorkiem i koperkiem.
Więcej o autorze / autorach:
Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama
Reklama