Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Forszmak w Złotych Tarasach

Smaki Lubelszczyzny wyruszyły w kulinarną podróż po Polsce. We wtorek 8 maja forszmak po lubelsku, cebularze, gryczaki i jaglaki prezentowały się w Złotych Tarasach. Piosenki o smakowaniu życia śpiewała Federacja Bardów.
Forszmak w Złotych Tarasach
(W. Sulisz)
Scena oznakowana \"Elkami\" harmonijnie wpisała się w przestrzeń Złotych Tarasów. Lubelskie Smaki rozłożyły się na 1 piętrze, przy fontannie. Na scenie trzykotnie koncertował Jan Kondrak z lubelskimi bardami - a piosenka \"Lubelszczyzna smakuj życie\" rozkołysała gości galerii, która jest współczesnym salonem artytstycznym Warszawy. Na prezentację Smaków Lubelszczyzny złożyły się piosenki Federacji Bardów, konkursy dla dużych i małych, stanowisko na którym można było drukować sobie na ekologicznych torbach napis \"Lubelskie smakuj życie\", kącik dla dzieci, degustacje cebularzy, gryczaków i jaglaków oraz antystresowych ciasteczej orkiszowych według receptury św. Hildegardy. Miałem przyjemność poprowadzić pokaz gotowania forszmaku, opowiadać o sekretach lubelskiej kuchni, przy okazji rozmawiać o wrażeniach tych, którzy Smaki Lubelszczyny poznawali. Cebularze były absolutnym zaskoczeniem, 1000 sztuk rozeszło się jak ciepłe bułeczki. Słynne pirogi gryczane i jaglane - popijane ekologicznym sokiem jabłowym z Motycza - rozchodziły się w mgnieniu oka. Za to forszmak po lubelsku był potrawą znaną Warszawiakom. Znali go ze swoich wesel, chrzcin i wizyt w restauracjach na Lubelszczyźnie. W czwartek 10 maja Smaki Lubelszczyzny pojawią się w Galerii Kazimierz w Krakowie, w piątek 11 w Katowicach.

Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama
Reklama