Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Sekret Sapiehów

Danuta Pietrusik z Kodnia postanowiła odtworzyć recepturę na słynne wędliny dojrzewające, które podawano na dworze Sapiehów.
Sekret Sapiehów
(W. Sulisz)
Chce w Kodniu odtworzyć kuchnię Sapiehów, jednego z najpotężniejszych rodów magnackich w Rzeczpospolitej. To kuchnia pełna dziczyzny, warzyw, polnych kwiatów i leśnych ziół. Podajemy przepis na Sekret Sapiehów, za który dostała główną nagrodę na zeszłorocznym konkursie \"Nasze kulinarne dziedzictwo\" w skansenie. Składniki: 2 kg schabu, pół kg cukru, pół kg soli, 2 główki czosnku, pieprz, czarny pieprz. Wykonanie: Schab oczyścić, zasypać solą w misce na 2 doby. Odsączyć w bibule, zasypać cukrem na kolejne dwie doby. Odsączyć w bibule. Przepuścić przez praskę czosnek, natrzeć mięso, wetrzeć młotkowany pieprz, zawinąć w gazę, odstawić w chłodne miejsce na trzy doby. Wyjąć z gazy i zawiesić w chłodnym miejscu.

Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama
Reklama