Sekret Sapiehów
Danuta Pietrusik z Kodnia postanowiła odtworzyć recepturę na słynne wędliny dojrzewające, które podawano na dworze Sapiehów.
- 08.06.2012 11:52

Chce w Kodniu odtworzyć kuchnię Sapiehów, jednego z najpotężniejszych rodów magnackich w Rzeczpospolitej. To kuchnia pełna dziczyzny, warzyw, polnych kwiatów i leśnych ziół.
Podajemy przepis na Sekret Sapiehów, za który dostała główną nagrodę na zeszłorocznym konkursie \"Nasze kulinarne dziedzictwo\" w skansenie.
Składniki:
2 kg schabu, pół kg cukru, pół kg soli, 2 główki czosnku, pieprz, czarny pieprz.
Wykonanie:
Schab oczyścić, zasypać solą w misce na 2 doby. Odsączyć w bibule, zasypać cukrem na kolejne dwie doby. Odsączyć w bibule. Przepuścić przez praskę czosnek, natrzeć mięso, wetrzeć młotkowany pieprz, zawinąć w gazę, odstawić w chłodne miejsce na trzy doby. Wyjąć z gazy i zawiesić w chłodnym miejscu.
Reklama













Komentarze