Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Przepis na kurczaka po chińsku

Żeby zrobić to danie, najlepiej zaopatrzyć się w żeliwny wok, który pozwoli nam szybo i sprawnie przyrządzić kurczaka po chińsku. Kto nie ma woka, może przyrządzić to danie przy pomoc dwóch patelni.
Przepis na kurczaka po chińsku
(M. Kaczanowski)
Składniki: 2 torebki ryżu, 2 piersi z kurczaka, 1 cebula, 1 czerwona papryka, 2 marchewki, 1 zielony por, 1 puszka pędów bambusa, 1 opakowanie fasoli mung, 1 opakowanie suszonych grzybów mun, sos sojowy, oliwa, przyprawa chińska do kurczaka. Wykonanie: Pokroić mięso kurczaka w paski, wymieszać z przyprawą, odstawić na pół godziny. Grzyby mun zalać wrzątkiem na 10 minut. Warzywa i grzyby (kiedy ostygną) pokroić w paski. Na jednej patelni podsmażyć ryż wyjęty z torebek, zalać wodą, gotować do miękkości. Na drugiej rozgrzać oliwę, podsmażyć pokrojone warzywa, dodać mięso, grzyby, kiełki i pędy bambusa, smażyć kilkanaście minut, doprawić sosem sojowym. Do miseczek nakładać ryż, następnie mięso z warzywami. Smacznego:)

Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama
Reklama