Konkurs z hiszpańskim oliwkami
Ogłaszamy kolejny konkurs kulinarny. W puli nagród mamy 3 zestawy od Hiszpańskich Oliwek (po 3 słoiczki oliwek + zestaw do przystawek). Czekamy na przepisy z oliwkami w roli głównej.
- 05.10.2012 10:29

Dlaczego warto jeść oliwki? Oliwki są bogate w witaminy z grupy B, prowitaminę A oraz witaminę C i E, związki mineralne - przede wszystkim fosfor, potas i żelazo.
Jednocześnie są lekko strawne. Wśród grupy produktów działających przeciwbólowo, a zwłaszcza przeciwmigrenowo, znajdują się oliwki zielone (obok ostryg, homarów, otrąb pszennych).
Są bogate w miedź, pierwiastek, który wydaje się mieć korzystne działanie w zmniejszaniu wszelkich bólów. Oliwki to cenne źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych powodujących obniżenie poziomu złego cholesterolu (LDL). Ze względu na swoje właściwości są często wykorzystywane także w branży kosmetycznej.
Oto 7 powodów, aby jeść 7 oliwek dziennie. Oliwki to produkt niskokaloryczny, 25 g oliwek zawiera 37 kcal. Oliwki to źródło błonnika: 100 g oliwek dostarcza 2,6 g błonnika. Oliwki zawierają duże ilości polifenolu, wapnia i magnezu, istotnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Oliwki zawierają kwas oleinowy, dlatego powinny być składnikiem zdrowej i zrównoważonej diety. Oliwki to podstawowy składnik śródziemnomorskiej kultury kulinarnej, to także wspaniały, odżywczy, smaczny i kolorowy dodatek do potraw. Spożywanie 7 oliwek dziennie (25g) zwiększa długowieczność. Ilość tę można zwiększać w miarę rosnącego zapotrzebowania na energię, np. w przypadku sportowców, lub zmniejszać w przypadku nadwagi i nadciśnienia.
Czekamy na przepisy z oliwkami w roli głównej. Może być przepis na sałatkę, zimną przekąskę, zupę (na przykład soljankę) lub drugie danie.
Konkurs trwa trzy tygodnie. Przepisy muszą być autorskie, nie mogą być skopiowane z internetu.
Reklama













Komentarze