Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Gdzie na dobre Chaczapuri i kotleciki z parmezanem?

Na początku września w Lublinie odbędzie się 3 edycja akcji Moc Restauracji. Temat – Gruzja na talerzu. A tymczasem już w ten weekend w restauracji Rozanna w Wąwolnicy możecie zjeść słynne chaczapuri z gruzińskim kebabem.
Gdzie na dobre Chaczapuri i kotleciki z parmezanem?

Chaczapuri to placki z nadzieniem serowym, które w smaku mogą konkurować z pizzą. A gruzińskie kebab to po prostu szaszłyk z siekanego mięsa.

Mięso miesza się z cebulą, doprawia solą i pieprzem i formuje na patyku rodzaj kiełbasek. Mięso jest niezwykle soczyste, w złożeniu z sosem i chaczapuri wypada nadzwyczaj dobrze. W dodatku – w Rozannie – można zjeść bardzo przyzwoite chinkali, małe pierożki nadziewane mięsem.

Kotleciki z parmezanem w Ulicach Miasta

Bardzo dobre kotleciki jedliśmy w Ulicach Miasta. Kotleciki były w parmezanowej panierce. Podano je z marynowanymi buraczkami. W karcie są do tego ziemniaczki, my poprosiliśmy o kluseczki.

Panierka z parmezanu była chrupiąca, miała doskonale wyważony smak. W środku kryła się pierś z kurczaka, soczysta, delikatna, krucha. Coś pięknego. Mały zawód sprawiły marynowane buraczki – niepotrzebnie pokryto je konfiturą. Kluseczki były ok.

Jakby na to nie patrzyć – to prawdopodobnie najlepsze danie z kurczaka w Lublinie.

The Olive: prawdziwa żydowska kuchnia

Rzut beretem od Starego Miasta – w hotelu Ilan, mieszczącym się w dawnej jesziwie – kryje się restauracja The Olive. W karcie kryją się prawdziwe skarby żydowskiej kuchni. Idea – to kreatywne związki kuchni polskiej i żydowskiej w europejskim wydaniu.

Jedliśmy tam ostatnio czulent, żurek na gęsinie, gęsie pipki i ozór wołowy. Najlepiej wypadł ozór. Oraz żur na gęsinie. Warto zajrzeć tam dla prawdziwego rosołu z kulkami z macy.

Ile mięsa w burgerze?

Lublin opanowała moda na burgery. Zjecie je z food trucków, zjecie w restauracji. Czy zastanawialiście się kiedyś, ile mięsa jest w takim burgerze.

Do naszej wiadomości dostaliśmy list, że w jednej z renomowanych restauracji w Lublinie zawartość mięsa spadła poniżej 50%. Ciekawe, co kryje się w tej większej połowie. 


Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama