Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Ormiańskie przepisy Agnieszki Filiks

Jeśli chcecie już spróbować ormiańskiej kuchni, która pojawi się na Europejskim Festiwalu Smaku, Agnieszka Filiks ma dla was autorskie przepisy.
Ormiańskie przepisy Agnieszki Filiks
Agnieszka Filiks (fot. Archiwum)

Ostatnio podała na konferencji prasowej festiwalu w Warszawie ormiańskie kebaby, szaszłyk wieprzowy w lawaszu, gołąbki w liściach winogron, roladki z czerownej fasoli, zielone orzechy marynowane na słodko. Z ormiańską kuchnią zderzyła lubelskie przysmaki: pastę z płatków maku polnego i koziego sera, kiszony dziki bez w serze zawinięty w boczek, marynowane kwiaty dzikiego bzu w imbirze, sałatkę z nasturcji i sałatkę z marynowanych rumianków w młodych pędach sosny, grillowanego arbuza i orzeszków z sosem z pędów sosny.

Ormiańska sałatka z buraczków

Składniki: 50 dag buraków czerwonych, 150 gram orzechów włoskich, 1 pęczek kolendry, 4 ząbki czosnku, 100 ml śmietany 18%, sól, pieprz.

Wykonanie: buraki gotujemy w mundurkach. Orzechy kroimy w drobną kostkę, siekamy kolendrę, czosnek wyciskamy przez praskę. Buraki trzemy na tarce, dodajemy resztę składników, sól i pieprz, mieszamy ze śmietaną. Podajemy z kebabem i szaszłykami.

Pasta z maków polnych i koziego sera

Składniki: 1,5 szklanki płatków maków polnych, 20 dag truskawek, 1 mleko kokosowe, 3 łyżki cukru, 25 dag 250 sera koziego.

Wykonanie: truskawki, cukier oraz mleko kokosowe gotujemy i zostawiamy do ostygnięcia. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy 1 szklankę makowych płatków i pozostawiamy na kilka godzin. Kozi ser wkładamy do miski i dodajemy marynowane kwiaty wraz z truskawkami, podlewając marynatą, aby nasz ser dostał puszystości. Blanszujemy do czasu uzyskania puszystej pasty. Resztę płatków kroimy w paseczki i dodajemy do pasty. Najlepiej smakuje z grillowaną bagietką.

Więcej o autorze / autorach:
Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama