Konkurs z KOTÁNYI rozstrzygnięty
Czarujący Czarek, śledzie, roszponka z boczkiem i piwem. Oto zwycięskie przepisy na sałatki z KOTÁNYI .
- 14.01.2013 10:59

Trzy zestawy młynków z przyprawami KOTÁNYI z dodatkową linią przypraw powędrują do autorów wybranych przez nas przepisów. Dzięki młynkom, które są zawsze gotowe do użycia otrzymają Państwo świeżo zmielone zioła i przyprawy o intensywnym aromacie.
Młynki łączą wysoką jakość z funkcjonalnością, posiadają możliwość 2 grubości mielenia. Gruboziarniście czy miałko, decyzja należy do Ciebie. Elegancka forma młynka pozwala na postawienie go bezpośrednio na stole, dzięki czemu można go użyć w każdej chwili. Z ponad 70 propozycji jury doceniło następujące sałatki. Gratulujemy.
Składniki:
4-5 średnich marchewek, 1 pęczek rzodkiewki, 1/2 szklanki gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego, garść posiekanej zieleniny (koperek, szczypiorek, natka pietruszki, rukola), sól, pieprz KOTANYI, cukier, sok z cytryny, 2 jajka ugotowane na twardo.
Wykonanie:
Marchewkę oczyścić i zetrzeć na tarce z małymi otworami, skropić sokiem z cytryny. Rzodkiewkę oczyścić i zetrzeć na tarce z dużymi otworami. Jarzynki wymieszać z posiekaną zieleniną i śmietaną, doprawić do smaku sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem KOTANYI. Białka jajek na twardo posiekać, a żółtka przetrzeć przez sito. Posypać gotową sałatkę.
5 płatów śledziowych (dobrze wymoczonych) pokroić na skos w paski o szerokości ok.1cm. 2 spore ząbki czosnku przepuścić przez praskę.
Dodać 1 łyżeczkę czosnku granulowanego Kotanyi, garść drobniutko posiekanej natki i 1 łyżkę drobno posiekanego koperku. Wymieszać i odstawić na pół godziny. Dodać 3 łyżki majonezu, ponownie wymieszać. Nie dodawać soli.
Składniki:
400g roszponki, 125 g szalotek, 100 g boczku, 100 ml piwa słodowego, 2 łyżki oliwy z oliwek, 10 g cukru, 1 łyżeczka octu balsamicznego. Na sos: 2 łyżki oleju z pestek winogron, 3 łyżki oleju z orzechów włoskich, po łyżce piwa słodowego i octu balsamicznego, pieprz Kotanyi, sól, 20 g orzechów włoskich.
Wykonanie:
Olej z pestek winogron i orzechowy wymieszać z octem, piwem, doprawić solą i pieprzem. Dodać posiekane orzechy. Sałatę oczyścić. Szalotki posiekać. Boczek pokroić w cienkie plasterki. Na oliwie usmażyć szalotki, dodać cukier, piwo, ocet, odparować do 1/5 objętości. Doprawić solą i pieprzem. Boczek usmażyć na chrupko. Sałatę wymieszać z sosem, rozłożyć na talerze. Na środku ułożyć szalotki i gorący boczek.
Autorów powyższych przepisów o nicku: Magdalena, dodi 45, Ola prosimy o przesłanie danych do Agnieszki Dragan, mail: [email protected] – nagrody zostaną wysłane pocztą.
Reklama













Komentarze