Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Powiat bialski. Kolejna inwestycja Wipaszu. Tym razem to instytut badawczy

To ma być pierwszy taki instytut badawczy w Europie. W gminie Drelów buduje go firma Wipasz, która w sąsiednim Międzyrzecu Podlaskim ma swój największy zakład drobiarski.

Instytut Żywienia i Hodowli Polskiego Kurczaka powstaje w Kwasówce. Kompleks będzie się składał z laboratorium i 8 kurników. Wszystko na blisko 10 hektarach.

– To inwestycja na miarę aktualnych ambicji polskiego drobiarstwa. Będziemy tu przeprowadzać doświadczenia wspólnie z naukowcami – mówi Józef Wiśniewski prezes firmy. – Chcemy podnosić jakość mięsa, jego czystość, walory odżywcze i prozdrowotne. Z mojej wiedzy wynika, że nie ma takiego instytutu w Europie – zaznacza Wiśniewski. Tymczasem, Polska jest największym producentem drobiu w Unii Europejskiej. – Instytut powstanie z dala od zabudowań – dodaje szef Wipaszu.

Jego zdaniem, współczesny konsument oczekuje przede wszystkim zdrowego mięsa bez antybiotyków. – W laboratorium będziemy nad tym pracować – zaznacza. Kadra naukowa ma się opierać przede wszystkim na pracownikach firmy. – Bo to nauka musi się uczyć od nas – stwierdza Wiśniewski. Wszystko ma się odbywać przy zachowaniu zasad bezpiecznego i ekologicznego rolnictwa.

Inwestycję Wipasz oszacował na 22 mln złotych, a sam projekt badawczy to 15,5 mln złotych. Poza tym firma chce tu znaleźć takie rozwiązania żywieniowe, które wyeliminują GMO z pasz.

– Jestem przekonany, że inwestycja nie będzie szkodzić mieszkańcom, tylko wręcz odwrotnie. Mają tu być zastosowane nowoczesne technologie – zaznacza z kolei Mariusz Filipiuk starosta bialski. Zwraca też uwagę, że w ten sposób powstaną nowe miejsca pracy, a podatki zasilą budżet gminy Drelów.

Firma chce tu zatrudnić ok. 20 osób. Pierwszy etap inwestycji ma być gotowy jesienią tego roku, a budowa całego kompleksu zajmie kilka lat.

W czerwcu ubiegłego roku Wipasz otworzył w Międzyrzecu Podlaskim swój największy zakład drobiarski, który podwoił produkcję firmy, do 1 tys. ton dziennie mięsa gotowego do sprzedaży. Docelowo pracę ma tu znaleźć ponad tysiąc osób.

Więcej o autorze / autorach:
Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama
Reklama