Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama Wojewódzki Urząd Pracy

Zamość. Wszystko było wyborne. Wybrali najlepsze „Smaki Zamościa i Roztocza 2022”

Ten konkurs jurorzy rozstrzygali z pełnymi brzuchami. Bo aby wybrać „Smaki Zamościa i Roztocza 2022”, musieli skosztować choćby po odrobince z 40 potraw i nalewek.
Zamość. Wszystko było wyborne. Wybrali najlepsze „Smaki Zamościa i Roztocza 2022”
Jurorzy spróbowali 40 konkursowych propozycji dań i nalewek.

Autor: Rafał Górski/ZDK

Najlepsze wypieki, wyroby gastronomiczne i nalewki nagradzane są w Zamościu od lat podczas dwudniowego Jarmarku Hetmańskiego. Tegoroczny zakończył się w niedzielę, a konkurs kulinarny organizowany przez Lokalną Organizację Turystyczną „Zamość i Roztocze” oraz Zamojski Dom Kultury rozstrzygnięto dzień wcześniej.

Komisja nie miała łatwego zadania, bo jak podkreślono w protokole, wszystkie przygotowane wyroby prezentowały niezwykle wysoki poziom kulinarny, przy okazji spełniając wymogi stawiane potrawom regionalnym.

Ostatecznie jury pod przewodnictwem Marcina Sikory, szefa kuchni Hotelu Artis w Sitańcu ogłosiło, że w kategorii wyrobów gastronomicznych pierwsze miejsce należy się Barbarze Kuczaj z Udrycz za wędzony ser kozi podpuszkowy z dodatkiem ziół. Drugą nagrodę za świerkowe powidła otrzymała Edyta Kuźniarska, a trzecią za „ogniste czubaretki” KGW „Rodzina Razem” z Gruszki Dużej Kolonii.

Gospodynie wiejskie z Chomęcisk dużych triumfowały w kategorii wypieków dzięki swoim drożdżowym oponkom. Panie z Gruszki Dużej były tym razem drugie za letni sernik z rabarbarem, a zwyciężczynie w tej kategorii zgarnęły jeszcze trzecią nagrodę za rabarbarowiec.

Po przetestowaniu kilkunastu nalewek komisja uznała, że najlesza jest ta z gruszki autorstwa członkiń KGW Szarowolanki. Drugie miejsce za śliwkówkę zajęło KGW „Rodzina Razem”, a trzecie za alkoholowy napój z mirabelek – Uroczysko Iwnia.

 


Podziel się
Oceń

Komentarze

Reklama
Reklama