Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Tradycyjnie nie znaczy nudno, ale smacznie!

Tradycyjna kuchnia odchodzi do lamusa? My uważamy że nie! W pierwszym odcinku "Dziennika ze smakiem" zapraszamy do Piotrkowa, gdzie panie z miejscowego Koła Gospodyń Wiejskich ugotowały nam prawdziwe smakołyki, według przepisów ich babć i prababć. Zdrowe, pożywne i pyszne!
Tradycyjnie nie znaczy nudno, ale smacznie!

Autor: IS

Koło Gospodyń Wiejskich "Piotrkowianki" podzieliło się z nami przepisami na potrawy, które w ich rodzinie są od pokoleń. Jest coś na słodko oraz coś na słono. Potrawy są proste ugotowane z produktów, które na co dzień były pod ręką i uprawiano na polach. Takim jedzeniem można było się najeść po długogodzinnej pracy w polu. Przedstawiamy tradycyjną lemieszkę z błyskawiczną sałatką z buraków oraz coś na słodko - ekspresowe rogaliki drożdżowe.

Lemieszka z sałatką z buraków
  • 1-1.5 kg ziemniaków
  • 1 szkl. mąki
  • Skwarki boczkowe lub kiełbasa pokrojona w kostkę

Na sałatkę

  • 4 buraczki czerwone uparowane,
  • 1 cebula,
  • 3 ogórki kiszone
  • Olej
  • sól
  • Pieprz
  1. Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości.
  2. Odcedzając zostawić trochę wody, aby nie przywarło.
  3. Resztę wody odlać do garnka (może się przydać).
  4. Zasypać ziemniaki mąką pszenną ok 1 szkl. i pozostawić na małym ogniu do przeparowania, mąka ma
  5. się lekko zwilgotnić.
  6. Tłuc najlepiej kulką do ucierania. W razie potrzeby dosypywać mąki, tak, aby ciasto odstawało od
  7. tłuczka.
  8. Podawać na świeżo okraszoną skwarkami boczkowymi lub zesmażoną kiełbasą.
  9. Można również odsmażyć formując kotleciki dowolnej wielkości, które obsmażamy na złoty kolor
Jako dodatek polecamy sałatkę z uparowanych buraczków czerwonych
  1. Buraki uparować i zetrzeć na tarce o grubych oczkach,
  2. Cebulę i ogórki pokroić w kosteczkę
  3. Składniki wymieszać doprawić olejem solą i pieprzem.
Rogaliki krucho-drożdżowe
  • 1kg mąki
  • 250 g masła
  • 250 g smalcu
  • 4 jaja
  • 50 g drożdży
  • 1 szkl. mleka (niepełna)
  • Cukier kryształ drobny i gruby i cukier waniliowy do obtoczenia
  1. Z drożdży zrobić rozczyn jak wyrośnie zagnieść ciasto.
  2. Urywając po kawałku wielkości orzecha włoskiego dłońmi formować wałeczki, które trzeba obtoczyć
  3. w wymieszanych ze sobą cukrach.
  4. Następnie uformować rogaliki
  5. Piec na złoty kolor 30-45 min. w tem. 150-180 C.
Nie pozostaje nic innego jak tylko życzyć smacznego i zaprosić na kolejny odcinek "Dziennika ze smakiem"!

 

 


Podziel się
Oceń

Reklama
Reklama