Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Jak pozbyć się nieprzyjemnych zapachów z restauracji?

Z przykrymi zapachami w restauracji można skutecznie walczyć. Poznajcie sprawdzone sposoby na eliminację niechcianych woni.
Jak pozbyć się nieprzyjemnych zapachów z restauracji?

Nieprzyjemne zapachy w restauracji mogą pochodzić z wielu różnych źródeł. W kuchni unoszą się wonie smażonego tłuszczu, przypraw oraz spalenizny. W sali jadalnej powietrze może zaś nasycać się zapachami potraw i perfum gości, tworząc czasem trudną do zniesienia mieszankę. Do nagromadzenia nieprzyjemnych woni niekiedy dochodzi ponadto w innych pomieszczeniach – w łazienkach, korytarzach lub szatniach. Wszystko to niekorzystnie wpływa na komfort gości. Restauratorzy powinni więc zadbać o skuteczną eliminację uciążliwych zapachów.

Dlaczego usuwanie nieprzyjemnych zapachów w restauracji jest tak ważne?

Zapach w restauracji ma ogromny wpływ na doświadczenie klienta. Może zachęcać do pozostania w lokalu i powrotu, ale równie dobrze odstraszać i psuć dobre wrażenie. Klienci oczekują nie tylko smacznych potraw i przyjaznej obsługi, ale również przyjemnej atmosfery – a tę przecież odczuwają wszystkimi zmysłami. Brak dbałości o atrakcyjny zapach może więc skłonić ich do wystawiania negatywnych opinii i odbić się na wizerunku firmy.

Metody usuwania nieprzyjemnych zapachów

W walce z nieprzyjemnymi woniami restauratorzy mogą skorzystać z wielu metod. Najskuteczniejsze i najłatwiejsze do zastosowania to:

  • ozonowanie: usuwa alergeny, pleśń, grzyby, wirusy oraz uporczywe zapachy (np. spalenizny, tytoniu, stęchlizny). Jest skuteczne i bezpieczne – nie wymaga stosowania chemicznych środków;

  • odświeżacze powietrza: maskują nieprzyjemne zapachy, ale działają krótkotrwale. Sprawdzają się w łazienkach oraz jako doraźne rozwiązanie w sali restauracyjnej;

  • neutralizatory zapachów: eliminują brzydkie wonie w bardziej zaawansowany niż w przypadku odświeżaczy sposób – np. poprzez wykorzystanie biosurfaktantów;

  • użycie perfum do wnętrz: zwykle mają one postać patyczków zapachowych (jak np. Clinex Scent) lub środków do dyfuzorów i rozpylaczy. Zapewniają długotrwały efekt i mogą być stosowane w łazienkach oraz innych newralgicznych miejscach’

  • dbanie o czystość klimatyzacji: brzydkie zapachy mogą przedostawać się na salę przez niezdezynfekowane przewody. Zapobiec temu można, stosując odpowiednie preparaty – np. Clinex Nano Protect.

Neutralizatory zapachu do restauracji

Neutralizatory zapachów to skuteczne i łatwe rozwiązanie do eliminowania nieprzyjemnych woni w różnych przestrzeniach. Mogą być używane zarówno doraźnie, jak i regularnie. W przeciwieństwie do odświeżaczy, nie maskują zapachu, lecz skutecznie go neutralizują, zapewniając długotrwałą świeżość. W ofercie firmy Clinex (na https://www.clinex.com.pl/produkty/odswiezanie-i-neutralizatory/) znajdziecie neutralizatory w różnych wariantach zapachowych, dzięki czemu łatwo dostosujecie atmosferę do specyfiki lokalu.

Zarządzanie zapachami w restauracji wpływa na komfort gości oraz ogólne wrażenie z wizyty. Dbałość o odpowiednią atmosferę nie tylko poprawia doświadczenie klienta, ale także wpływa na pozytywny wizerunek lokalu. Dzięki nowoczesnym rozwiązaniom oferowanym przez firmę Clinex, eliminacja nieprzyjemnych zapachów staje się łatwa i skuteczna.


Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama
Reklama