Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

O sztuce przyrządzania ryb

Ryby lubię nad podziw. Najlepiej w dobrej restauracji, bo zrobić dobrą rybę to wielka sztuka. Lubię solę na szpinaku. Lubię karpika w śmietanie. Lubię sandacza z rusztu. Przepadam za łososiem i halibutem. A najbardziej lubię rybę maślaną.
Ma białe mięso. Delikatne jak pierś kurczaka. Wystarczy posolić filet, posypać grubo zmielonym pieprzem i udusić na maśle. Z kartoflami posypanymi koperkiem - bajeczka! Ostatnio, na lubelskim targu pod zamkiem, wypatrzyłem rybę maślaną wędzoną. Kochani, kroi się jak polędwica w cieniuchne plastry. Z bagietką posmarowaną masłem istny cud. Jak zrobić dobrą rybę w domu? Mordowałem się z tym tematem do czasu, gdy złotą radę dał mi Piotr Biesiadecki, szef kuchni w restauracji hotelu \"Polonia”. Podstawą rybnego sukcesu jest marynata, w której trzyma się rozmrożony filet - twierdzi mistrz. - Zawsze trzeba rybę powoli rozmrażać. Choć niektórzy rzucają na oliwę rybę mrożoną. Następnie trzeba ją zanurzyć w marynacie złożonej z jednej części oliwy, jednej części białego wina i soku z jednej cytryny. Wystarczy na pół godziny. Mięso robi się jędrne, nabiera aromatu - radzi Piotr Biesiadecki. Ach, co to był za smak I tak pan Piotr zrobił. Następnie lekko posypał filet mąką, pieprzem i rzucił na oliwę. Po kilkunastu minutach ryba była gotowa. W tym czasie mój nauczyciel udusił na maśle pokrojone pory. Doprawił je solą, odrobiną gałki muszkatołowej i z tym specjałem rybę podał. Kochani, co to był za smak. Spróbujcie sami. Bardzo smakowita ryba Według Piotra Biesiadeckiego, szefa kuchni restauracji hotelu \"Polonia” w Lublinie. Składniki: 4 filety rybne, szklanka marynaty (według podanego wyżej przepisu), 25 dag porów, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, mąka, oliwa, masło. Wykonanie: Filety marynować przez pół godziny. W tym czasie na maśle udusić pokrojone w kostkę pory. Doprawić je solą i gałką. Kto lubi może dać odrobinę wiejskiej śmietany. Filety obtoczyć w mące i usmażyć na złoto. Ułożyć na porach. Podawać z kartoflami. Smacznego.
Więcej o autorze / autorach:
Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama
Reklama