Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Oscypek

Zawędrował na Lubelszczyznę i można go kupić w każdym sklepie. Ale mało kto wie, że kilka wieków temu Mikołaj Rej sprowadził do Siennicy Różanej wołoskich pasterzy. Oni to dla pana Mikołaja wyrabiali smakowity bundz i oscypki. Oto kilka smakowitych pomysłów na oscypki.
Najprościej zrobić oscypki z grilla. Małe kładziemy luzem, większe kroimy w grube plastry, obsypujemy grubo mielonym pieprzem i gotowe. Kto chce zaszaleć elitarnie - niech na talerzu podleje gorące oscypki malinowym sosem! U Basi Bałdygowej w Lublinie jadłem następującą kompozycję, którą z serca polecam. Na plaster cukini dajemy plaster oscypka, na to plaster pomidora, sól, pieprz i na grill. Gotowe. Zupa oscypkowa z kociołka. Składniki: 10 łyżek grubo startego oscypka 2 żółtka 2 cebule 40 dag tłuszczu 200 g chleba 1 l bulionu warzywnego sól Wykonanie: W kociołku rozpuścić tłuszcz, wrzucić bardzo drobno posiekaną cebulę, podsmażyć, wrzucić chleb pokrojony w kostkę i przyrumienić z cebulką. Zalać bulionem. Niech sobie pobulgoce. Po kwadransie wsypać oscypek i rozmieszane żółtka. Można doprawić gałką muszkatołową. Oscypkową zupę w kociołku robi się bardzo szybko. Podaje się ją w kamionkach. Dobra jest z chlebem albo pieczonymi kartoflami, które podjada się oddzielnie. Kluski o oscypkami Składniki: 0,5 kg klusek domowych 3 oscypki wędzona słoninka sól, pieprz. Wykonanie: Klusek nagotować w osolonej wodzie. Na patelni słoninki usmażyć, ale uważać, żeby za mocno nie skwierczała. Kluski odcedzić, ze słoninką wymieszać i natrzeć na grubej tarce osypka. Pychotka!

Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama
Reklama