Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Golasy i myśliwskie pierożki

Panie Redaktorze. Znalazłam kilka przepisów pisanych ręką mojej nieżyjącej już Mamy. Troszkę je uporządkowałam i przesyłam. A nuż spotkają się z zainteresowaniem Czytelników? Niektóre z nich jadaliśmy w rodzinnym domku w latach sześćdziesiątych - pisze Anna Kowalczyk z Lublina.
A oto pierwszy przepis. Na gorące, smakowite kanapki. Na kromki suchego chleba należy położyć plasterek wędzonego boczku, talarek surowego ziemniaka, marchewki, cebuli, posypać solą i pieprzem i przykryć drugą kromką chleba. Każdą \"kanapkę” owinąć w liść kapusty i tymi niby-gołąbkami napełnić rondel. Dodać łyżkę tłuszczu, zalać bulionem (z kostki) i dusić na wolnym ogniu ok.30 minut. Świetna potrawa na gorącą kolację, do herbaty. Ugotować na sypko 1/2 kg kaszy gryczanej, z dodatkiem łyżki tłuszczu. Zemleć 1/2 kg. tłustego twarogu i wymieszać go z kaszą, cebulą posiekaną i przesmażoną na tłuszczu, 2 jajami, solą i pieprzem do smaku. Z tej masy formować podłużne krokiety, ułożyć je na blasze wysmarowanej margaryną, posmarować golasy rozmąconym jajkiem i zapiec w nagrzanym piekarniku na złoty kolor. Podawać po staropolsku z siadłym mlekiem lub nowocześniej z surówkami. Potrzebujemy: 40 dag białej, średniej fasoli, przegotowana zimna woda, 5 dag tłuszczu, 2 dag cebuli, 1 jajo, sól, pieprz. Na panierowanie: 4 dag mąki, 1,5 jaja, 5 dag bułki tartej, tłuszcz do smażenia. Wykonanie: Poprzednego dnia namoczyć fasolę w przegotowanej wodzie. Następnego dnia ugotować fasolę w tej samej wodzie. Cebulę pokrajać i zrumienić na tłuszczu. Połowę fasoli zemleć w maszynce do mięsa. Wymieszać ze zrumienioną cebulą, resztą fasoli, jajem, solą i pieprzem. Na stolnicy wysypanej mąką kształtować kotlety, maczać je w rozmąconym jaju, posypać tartą bułką, wyciskać nożem krateczkę. Smażyć kotlety na tłuszczu, na złoty kolor. Podawać z ostrymi sosami lub surówkami. Na ciasto potrzebujemy: 4 szklanki mąki, 1/4 l. śmietany, 25 dag margaryny, 2 dag drożdży, trochę startej gałki muszkatołowej, 1 łyżeczka soli. Na farsz: 1/2 kg pieczarek, 1/2 kg. kiełbasy, 2 duże cebule, sól, pieprz, trochę przyprawy myśliwskiej, jajko do smarowania, kminek do posypania. A teraz wykonanie. Mąkę przesiekać z tłuszczem, dodać śmietanę w której rozetrzeć drożdże, przyprawy, wyrobić ciasto (do tego ciasta nie dodaje się jajek!). Pieczarki umyć, obrać, w całości włożyć na mocno rozgrzany na głębokiej patelni tłuszcz, smażyć do odparowania soku. Następnie dodać pokrajaną w krążki cebulę, zeszklić, nie rumieniąc. Kiełbasę obrać ze skórki, zemleć wraz z ostudzonymi pieczarkami z cebulą, wymieszać doprawiając do smaku. Z ciasta utaczać wałeczki grubości palca, następnie każdy rozwałkować na szerokość ok. 5 cm. Środkiem ułożyć farsz, zalepić oba brzegi na wierzchu i odwrócić \"szwem” do spodu. Posmarować rozmąconym jajkiem, posypać kminkiem i pokrajać nożem na paszteciki długości 5 - 7 cm. Układać na wysmarowanej tłuszczem blaszce i piec w dobrze gorącym piekarniku (220st.), na rumiano. Można podawać na gorąco lub na zimno do zup czystych, piwa, herbaty. Potrzebujemy: 4 jajka, 1 szklanka mleka, pół paryskiej bułki, 1 łyżeczka masła, 10 dag wędzonego boczku, 15 dag tartego, ostrego sera, sól. Oto sposób wykonania. Na dużej patelni rozgrzać masło, włożyć drobno pokrojony boczek, podrumienić. Następnie dodać pokrajaną w niezbyt drobną kostkę bułkę i podsuszyć ją rumieniąc. Mleko wymieszać z jajami, dodać utarty ser, sól do smaku. Grzanki na patelni zalać jajkami, zmniejszyć ogień, postawić patelnię na płytce ochronnej, smażyć pod przykryciem 5 minut. Podawać z surówkami.

Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama
Reklama