Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Shitake lepsze od pieczarek

Dla jednych nieznane. Dla innych podstawa orientalnej kuchni. Shitake. Japońskie grzyby hodowane w Polsce. Coraz liczniej obecne w sklepach.
Na pewno tak. Droższe także od boczniaka. Mniej więcej dwa razy. Ale jeden jasnobrązowy grzyb ma tyle smaku i aromatu, co tuzin pieczarek. Wystarczy 2 grzyby pokroić w bardzo cienkie plastry i udusić na oliwie z czosnkiem. Dodać do świeżutkiego makaronu. I bardzo aromatyczne danie gotowe. Kolejne grupy badaczy potwierdzają wiadomość, która zelektryzowała chorych na nowotwory. I tych, którzy raka chcą uniknąć. Substancje zawarte w shitake mają spowalniać wzrost komórek nowotworowych. Oraz chronić nasze organizmy przed zachorowaniem. Carpaccio to surowe plasterki polędwicy wołowej polanej dobrą oliwą (najlepiej aromatyzowaną) z dodatkiem kaparów, czosnku, suszonych pomidorów i przypraw. Oto przepis na carpaccio z shitake. Dwa grzyby pokroić w cienkie plastry. Skropić cytryną i odstawić na kilka minut. Ułożyć na talerzu. Polać oliwą aromatyzowaną prawdziwkami. Posypać grubo mielonym pieprzem i solą. Podawać z bagietką i czosnkowym masłem. 6 grzybów shitake pokroić w grube plastry. Dusić na oliwie przez 5 minut. Na grillowej patelni podgrzać plastry sera camembert. Na talerzu ulożyć plastry grzybów na przemian z plastrami sera. Ozdobić świeżym estragonem. Posypać grubo zmielonym pieprzem. Smacznego i na zdrowie.

Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama
Reklama