Reklama
Shitake lepsze od pieczarek
Dla jednych nieznane. Dla innych podstawa orientalnej kuchni. Shitake. Japońskie grzyby hodowane w Polsce. Coraz liczniej obecne w sklepach.
- 17.03.2005 15:57
Na pewno tak. Droższe także od boczniaka. Mniej więcej dwa razy. Ale jeden jasnobrązowy grzyb ma tyle smaku i aromatu, co tuzin pieczarek.
Wystarczy 2 grzyby pokroić w bardzo cienkie plastry i udusić na oliwie z czosnkiem. Dodać do świeżutkiego makaronu. I bardzo aromatyczne danie gotowe.
Kolejne grupy badaczy potwierdzają wiadomość, która zelektryzowała chorych na nowotwory. I tych, którzy raka chcą uniknąć. Substancje zawarte w shitake mają spowalniać wzrost komórek nowotworowych.
Oraz chronić nasze organizmy przed zachorowaniem.
Carpaccio to surowe plasterki polędwicy wołowej polanej dobrą oliwą (najlepiej aromatyzowaną) z dodatkiem kaparów, czosnku, suszonych pomidorów i przypraw.
Oto przepis na carpaccio z shitake.
Dwa grzyby pokroić w cienkie plastry. Skropić cytryną i odstawić na kilka minut. Ułożyć na talerzu. Polać oliwą aromatyzowaną prawdziwkami. Posypać grubo mielonym pieprzem i solą.
Podawać z bagietką i czosnkowym masłem.
6 grzybów shitake pokroić w grube plastry. Dusić na oliwie przez 5 minut. Na grillowej patelni podgrzać plastry sera camembert.
Na talerzu ulożyć plastry grzybów na przemian z plastrami sera. Ozdobić świeżym estragonem. Posypać grubo zmielonym pieprzem.
Smacznego i na zdrowie.
Reklama













Komentarze