Deser Ani
Do sporządzenia tego przysmaku potrzeba dobrego nastroju, kilku winnych jabłek, ulubionych konfitur, przypraw i calvadosu lub koniaku.
- 17.03.2005 14:22
Najpierw trzeba owoce pieczołowicie wydrążyć. Następnie napełnić je łyżką ulubionych konfitur, dołożyć cukru z cynamonem i skropić calvadosem.
Po wysmarowaniu blachy masłem układamy je równiutko i podlewamy słodkim tokajem.
Pieczemy pół godziny w temperaturze 180 stopni, pod koniec podsypując cukrem.
Składniki ciasta:
2 jaja
4 dag cukru
15 dag mąki
5 łyżek dobrej śmietany
szczypta soli
cukier puder
Wykonanie:
Najpierw trzeba utrzeć żółtka z cukrem, dodać śmietanę, pianę z białek, przesianą mąkę, sól i lekko wymieszać.
Nastepnie jabłka pokroić w plastry, posypać cynamonem, obtaczać w cieście i smażyć na gorącym tłuszczu na złoty kolor z obu stron. Odsączyć na bibule, posypać cukrem pudrem i zajadać...
Reklama













Komentarze