Reklama
Jak gotować zdrowo?
Hipokrates nauczał, że wszystkie choroby przychodzą do człowieka przez usta z pożywieniem. A w starym chińskim przysłowiu mówi się, że niezależnie od tego, kto był ojcem choroby, zła dieta na pewno była jej matką. Nic dodać nic ująć. Więc gotujmy i objadajmy się na święta... z umiarem.
- 17.03.2005 16:24
Wspomniany Hipokrates, nazywany ojcem współczesnej medycyny twierdził jeszcze, że jeśli w przyrodzie jest choroba, to przyroda ma na nią lekarstwo. Prof. Michał Tombak, autor bestselleru \"Jak żyć długo i zdrowo” jest przekonany, że wystarczy spełnić cztery podstawowe warunki, by gotować i jeść zdrowo.
- Należy wykluczyć z kuchni wszystkie rafinowane i przetworzone produkty takie jak: wędliny, margaryny, konserwy i przetwory, zupy i sosy w proszku, białą mąkę i ocet spirytusowy.
- Ograniczyć spożycie cukru i produktów go zawierających
- Ograniczyć spożycie bulionów mięsnych, mięsa, mocnego alkoholu, kawy i herbaty
- Radykalnie zmniejszyć spożycie tłuszczów zwierzęcych w tym masła i żółtego sera.
Lekarze podpowiadają, że bliska ideałowi jest kuchnia śródziemnomorska czyli:
- dużo oliwy
- jak najwięcej warzyw i owoców
- co najmniej dwa razy w tygodniu ryby
- raz w tygodniu białe mięso z indyka lub kurczaka
- okazjonalnie baranina, wołowina i na smaczek wieprzowina!.
- Kupuj świeże produkty
- Starannie jej myj, z owoców i warzyw obierz skórkę
- Używaj naczyń z nierdzewnej stali szlachetnej
- Korzystaj z patelni z rusztem
- Gotuj na parze
- Najzdrowsze są potrawy gotowane na parze, potem z rusztu, duszone, na końcu smażone.
- Korzystaj z oliwy.
- Używaj tylko naturalnych przypraw.
Reklama













Komentarze