Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Jak gotować zdrowo?

Hipokrates nauczał, że wszystkie choroby przychodzą do człowieka przez usta z pożywieniem. A w starym chińskim przysłowiu mówi się, że niezależnie od tego, kto był ojcem choroby, zła dieta na pewno była jej matką. Nic dodać nic ująć. Więc gotujmy i objadajmy się na święta... z umiarem.
Wspomniany Hipokrates, nazywany ojcem współczesnej medycyny twierdził jeszcze, że jeśli w przyrodzie jest choroba, to przyroda ma na nią lekarstwo. Prof. Michał Tombak, autor bestselleru \"Jak żyć długo i zdrowo” jest przekonany, że wystarczy spełnić cztery podstawowe warunki, by gotować i jeść zdrowo. - Należy wykluczyć z kuchni wszystkie rafinowane i przetworzone produkty takie jak: wędliny, margaryny, konserwy i przetwory, zupy i sosy w proszku, białą mąkę i ocet spirytusowy. - Ograniczyć spożycie cukru i produktów go zawierających - Ograniczyć spożycie bulionów mięsnych, mięsa, mocnego alkoholu, kawy i herbaty - Radykalnie zmniejszyć spożycie tłuszczów zwierzęcych w tym masła i żółtego sera. Lekarze podpowiadają, że bliska ideałowi jest kuchnia śródziemnomorska czyli: - dużo oliwy - jak najwięcej warzyw i owoców - co najmniej dwa razy w tygodniu ryby - raz w tygodniu białe mięso z indyka lub kurczaka - okazjonalnie baranina, wołowina i na smaczek wieprzowina!. - Kupuj świeże produkty - Starannie jej myj, z owoców i warzyw obierz skórkę - Używaj naczyń z nierdzewnej stali szlachetnej - Korzystaj z patelni z rusztem - Gotuj na parze - Najzdrowsze są potrawy gotowane na parze, potem z rusztu, duszone, na końcu smażone. - Korzystaj z oliwy. - Używaj tylko naturalnych przypraw.

Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama
Reklama