Zupa z porów
Chcesz mieć pożytek z chłopa w święta. Ugotuj mu zupę z porów.
- 18.03.2005 07:29
25 dkg wędzonki, 3 duże pory, 3 ziemniaki, 2 marchewki, korzeń pietruszki, kawałek selera, łyżka masła, 4 łyżki śmietany lub jogurtu, po kilka ziaren pieprzu i angielskiego ziela, sól, pieprz, szczypta imbiru.
Warzywa obrać, opłukać i zetrzeć na tarce. Następnie zalać 4 szklankami wody. Dodać przyprawy. Gotować 25 min. Ziemniaki pokroić w kostkę i dodać do zupy. Pokroić pory w półksiężyce i poddusić na maśle, aż będą rozpływać się w ustach. Dodać do zupy razem z masłem. Gotować 5 min. Zupę podprawić śmietaną. Dodać sól, pieprz. Wędzonkę pokroić na paseczki i podsmażyć. Wrzucić do zupy. Zupę zmiksować i podawać z grzankami. Ozdobić świeżymi ziołami. Na przykład melisą.
Reklama













Komentarze