Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Zupa kniazia Boberka

Przepis na zupę z bobu znalazłem w starej książce kucharskiej z XIX wieku. Zrobiłem w domu i okazała się tak smaczna, że podajemy ją w Dworze Anna w Lublinie.
50 dag bobu, 5 szklanek bulionu, 25 dag ziemniaków, 1 mała pietruszka, 1 mała marchewka, ćwierć selera, szklanka jogurtu lub śmietany, 3-4 gałązki świeżego cząbru, szczypta pieprzu, sól. Obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, pietruszkę i seler wkładam do rondla, zalewam gorącym bulionem, dodaję cząber, łyżkę masła i gotuję na małym ogniu. Warzywa miksuję, dodaję młody bób, sól, pieprz i chwilę gotuję. Doprawiam śmietaną lub jogurtem i po gotowaniu. W zimie daję bób mrożony. Jak mam ochotę, to posypuję zupę tartym żółtym serem. I strużkami czosnkowego masła.

Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama
Reklama