Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Szpinakowe pyszności

Na straganach pyszni się młodziutki szpinak. Oto kilka podpowiedzi.
I mają rację. Bo się dzieciom szpinak sieka, dusi, zasmaża i na talerzu ląduje nieprzyzwoita papka. Z jajkiem. Brrr Nie dziwmy się dzieciom. I sami nie psujmy sobie szpinaku na talerzu. Znakomity kompozytor, poeta i smakosz nauczył mnie przyrządzać szpinak. Oto jego recepta: Pół kg świeżego szpinaku umyj pod zimną wodą. Obetnij szpinakowi ogonki. Do dużego garnka wlej oliwę. Daj 3 ząbki czosnku. Gdy się zarumieni, wyjmij z garnka. Wrzuć szpinak. Zamieszaj. Nakryj pokrywką. Duś 3 minuty, potrząsając garnkiem. Daj na talerze. Jedz na zdrowie. Posiekany szpinak uduś na dobrej oliwie z czosnkiem. Ostudź. Wymieszaj z fetą. Dopraw pieprzem i posiekaną bazylią. Powstałym farszem nadziewaj pierożki. Gotuj w osolonej wodzie. Posyp odcedzone pierożki starym parmezanem. Jeśli jesteś łasuchem strużkami zmrożonego masła czosnkowego. Smacznego.

Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama
Reklama