Reklama
Szpinakowe pyszności
Na straganach pyszni się młodziutki szpinak. Oto kilka podpowiedzi.
- 24.04.2005 08:49
I mają rację. Bo się dzieciom szpinak sieka, dusi, zasmaża i na talerzu ląduje nieprzyzwoita papka. Z jajkiem. Brrr
Nie dziwmy się dzieciom. I sami nie psujmy sobie szpinaku na talerzu.
Znakomity kompozytor, poeta i smakosz nauczył mnie przyrządzać szpinak.
Oto jego recepta:
Pół kg świeżego szpinaku umyj pod zimną wodą. Obetnij szpinakowi ogonki. Do dużego garnka wlej oliwę. Daj 3 ząbki czosnku. Gdy się zarumieni, wyjmij z garnka.
Wrzuć szpinak. Zamieszaj. Nakryj pokrywką. Duś 3 minuty, potrząsając garnkiem.
Daj na talerze. Jedz na zdrowie.
Posiekany szpinak uduś na dobrej oliwie z czosnkiem. Ostudź. Wymieszaj z fetą. Dopraw pieprzem i posiekaną bazylią. Powstałym farszem nadziewaj pierożki.
Gotuj w osolonej wodzie.
Posyp odcedzone pierożki starym parmezanem. Jeśli jesteś łasuchem strużkami zmrożonego masła czosnkowego.
Smacznego.
Reklama













Komentarze