Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Gotuj z Grzesiem Komendarkiem

Czy aktorzy dobrze gotują? Małgorzata Rożniatowska gotuje świetnie. Najlepiej wychodzą jej wieprzowe kotlety. A Grzegorz Komendarek poza serialem jest zawodowym kucharzem.
Artystów kuchni zobaczymy w piątek i sobotę, 19 i 20 maja w hali Makro w Lublinie na Mięsnej Biesiadzie. A my już dziś mamy dla Was trzy sprawdzone przepisy. Dwa Grzegorza i jeden Małgosi. Składniki: 500 g polędwiczek wieprzowych, mała puszka tuńczyka w oleju, 280 g majonezu, 1 kieliszek białego wina, olej, sól, biały pieprz, cytryna, świeży koper. Wykonanie: Polędwiczki umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, skropić sokiem z cytryny, posolić, posypać pieprzem, odstawić na pół godziny. Osączyć tuńczyka z oleju, zmiksować, dodać majonez i wino, sól, pieprz. Polędwiczki usmażyć z obu stron, dopiec w piekarniku. Wystudzić, pokroić w cienkie plastry, polać sosem tuńczykowym. Składniki: 1 kg polędwicy wołowej, 200 ml czerwonego wina, tłuczony pieprz, olej do smażenia, łyżka masła. Wykonanie: Polędwicę umyć, osuszyć, usunąć błony. Mięso pokroić w poprzek na steki, ugnieść je ręką, włożyć do miski, zalać winem i dwiema łyżkami oleju. Całość dokładnie wymieszać, odstawić na 2 godziny do lodówki. Po wyjęciu z marynaty osuszyć mięso, posypać pieprzem. Smażyć na grillu po 3 minuty z każdej strony. Pod koniec położyć na każdym filecie kawałeczek masła. Podawać z ziemniakami i surówką. Składniki: 600 g schabu, 120 g wędzonego boczku, śliwki suszone bez pestek, mąka pszenna, bułka tarta, 1 jajko, olej do smażenia, sól, biały pieprz. Wykonanie: Schab umyć, oczyścić z błon, osuszyć, pokroić w poprzek na kotlety, rozbić, posolić, doprawić pieprzem. Na każdy kotlet położyć po 2-3 śliwki zawinięte w plaster boczku. Całość składać w kwadrat. Panierować w mące, jajku, tartej bulce. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Podawać z frytkami i warzywami z wody. Smacznego. Przepisy sprawdziłem. Polędwiczki w sosie tuńczykowym rozpływały się w ustach. Wyszła znakomita zimna przekąska. Sos Komendarka równie doskonale pasuje do zimnej cielęciny. Koniecznie spróbujcie. Steki z grilla też wyszły mi dobrze. Ale kotlety Małgosi polecam szczególnie. Smak schabu, wędzonych śliwek i boczku tworzy cudowną symfonię smaku. Aż dziw, że kobiety mają tak dobre pomysły w kuchni.

Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama
Reklama