Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Pstrągi z Chodelki

Najlepsze pstrągi na Lubelszczyźnie pływają w Chodelce. Jak głosi legenda, zajadał się nimi król Stanisław Poniatowski. Warto wybrać się na sobotnią wycieczkę do Kotliny Chodelskiej, żeby zachwycić się baśniowym krajobrazem, a wieczorem przywieź do domu świeże pstrągi. Tak uczyniłem. Była godzina 20. Małe ognisko rozświetliło ogród i przegnało wieczorny chłód.
Ponieważ ryby bardzo lubię, ale ich sprawianie nie bardzo, poprosiłem o pomoc moją redakcyjną koleżankę Marcysię Pawłowską, która zrobiła to poglądowo. Najpierw zgrabnie pstrągi z łuski oczyściła, następnie ostrym nożem wypreparowała. Do każdego pstrąga, skropionego cytryną i posmarowanego wewnątrz oliwą nałożyliśmy po gałązce estragonu, bazylii, pietruszki, szczypioru, oregano i czosnku. Młode listki czosnku są tu szczególnie ważne, bo z nich będzie aromat. Pstrągi powędrowały do lodówki. A ja zabrałem się za przygotowanie rewelacyjnej sałatki, na którą przepis z serca polecam. Potrzebujemy: 25 dag sera gouda, 25 dag sera radamera, 1 główkę czosnku i 1 mały słoik majonezu dekoracyjnego Winiary. Najpierw starłem na tarce oba kawałki sera, wymieszałem oba gatunki w dużej misie, następnie na tej samej tarce ząbki czosnku. Dołożyłem słoik majonezu i po kilku minutach uczta była gotowa. Sałatka jest pyszną przegryzką solo. Ale doskonale smakuje na grzankach z grilla. Można też położyć na ruszt połówki jajka na twardo, chwilę opiec i na gorące nakładać sałatkę. Coś pysznego. Do pstrągów z grilla trzeba przygotować sobie dużo czosnkowego masełka. W misce rozcieramy 10 ząbków czosnku, dodajemy kostkę masła, ucieramy. Następnie formujemy z masła ruloniki, zawijamy w folię i wstawiamy na pół godziny do lodówki. Pstrągi zostały nasmarowane oliwą, obtoczone w grubo mielonym pieprzu, odrobinę posolone. Do środka, zamiast świeżych ziół, poszły kawałki czosnkowego masła. A potem pstrągi poszły na ruszt. Po 8 minut z każdej strony. Ach, co to był za smak Nie da się opisać aromatu tych pstragów. Z czosnku, bazylii, estragonu, pieprzu, dymu z gałązek jałowca powstał prawdziwy ogród smaków. Lampka białego wina, szpinak duszony na czosnku, sałatka z pomidorów i bazylii były dodatkiem do uczty. A na deser? Na deser była sałatka Marcysi. Pstrągi Marcysi Składniki: 4 pstrągi, po 4 gałązki estragonu, oregano, bazylia, sól, pieprz, masło, oliwa, cytryna. Wykonanie: Pstrągi sprawić, umyć, nafaszerować świeżymi ziołami, odstawić na godzinę do lodówki. Wyjąć zioła, nałożyć masła czosnkowego, piec po 8 minut z każdej strony.

Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama
Reklama