Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Lato ze smakiem

Przez dwa miesiące wakacji najciekawsze restauracje naszego regionu będą na terenie hali Makro w Lublinie prezentować to, co mają najlepszego w karcie. I podawać Czytelnikom Dziennika interesujące przepisy. W niedzielę 3 lipca od godz. 12 do 16 gości Makro ugoszczą kucharze z restauracji \"Przez Kresy”.
Gdy przed kilku laty otwarto na Starym Mieście w Lublinie kresową restaurację nie kryłem radości. Bo wreszcie mogłem zjeść ukochaną soljankę. Ostrą, pikantną zupę o ogórkowym smaku. Z odrobiną mięsa. Posilną, kwaśną. Doskonałą na obiad i na porannego kaca. Ja gotuję soljankę bardzo prosto. Do dużego garnka wrzucam posiekany wędzony boczek, do tego ziemniaki i warzywa pokrojone w kostkę. Jak to się poddusi - daję kiszone ogórki, zalewam bulionem i na końcu dużo zalewy z kiszonych ogórków. Czasem podleję zupę śmietaną, czasem dodam kaparów, czasem zielonego pieprzu. Bardzo mi soljanka smakuje. To słynna potrawa kresowa z ziemniaków, mięsa, cebulki, przypraw. Kartacze to duże owalne pyzy z nadzieniem mięsnym przypominające kształtem powietrzne statki. Oto przepis. Karkówkę podgotować do średniej miękkości z listkiem laurowym i pieprzem naturalnym. Wywar mięsny pozostawić do gotowania kartaczy. Mięso zemleć z cebulą i ząbkiem czosnku. Wymieszać i dodać ulubione przyprawy do smaku. Podsmażyć na patelni przez 10 minut. Ziemniaki zetrzeć na tarce. Wycisnąć, a wytrącony krochmal dodać do ciasta. Masę sparzyć wywarem mięsnym. Z wymieszanego ciasta formować placki i zawijać w nie kule z przygotowanego mięsnego farszu. Wrzucać do wrzącego wywaru. Czas gotowania kartaczy zależy od ich wielkości oraz od tego czy do ciasta dodaje się mąki i gotowanych ziemniaków. Spore kartacze z surowego ciasta gotują się około 2 godzin. Kartacze podajemy ze skwarkami i cebulką. W restauracji \"Przez Kresy” podają też żarkoje. Znakomitą zapiekankę z mięsa, cebuli, ziemniaków i warzyw. W kamionkowym naczyniu. Prosto z pieca. Po prostu palce lizać. Żarkoje Składniki: 600 g łopatki wieprzowej, 2 cebule, 4 ziemniaki, 4 papryki, 4 pomidory, 4 szklanki bulion, 8 łyżek startego żółtego ser, sól, pieprz Wykonanie: Mięso pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni z plastrami cebuli, doprawić solą z pieprzem. W 4 żaroodpornych kokilkach układamy warstwy mięsa i cebuli, na to cząstki pomidora i paseczki papryki, zalewamy bulionem, na to kładziemy ziemniaki w plastrach. Zapiekamy w temperaturze 200 stopni przez 30 minut. Na wierzch sypiemy stary żółty ser i jeszcze raz zapiekamy. Smacznego. Lato ze smakiem Kto w piątek, 1 lipca o godz. 12 zadzwoni do hali Makro pod numer 0-8174 94 500 wew. 556 i odpowie na pytanie od czego pochodzi nazwa soljanka - dostaje zaproszenie do restauracji \"Przez Kresy”. W niedzielę, 10 lipca w hali Makro zaprezentuje się restauracja \"Knajpa u Fryzjera” z Kazimierza.

Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama
Reklama