Tajemnice sorbetów
Nawet po wielkim żarciu przyjemnie jest skusić się na zamrożoną kulkę świeżego owocu - mówi Agnieszka Kręglicka. Sorbety można przygotować w domu, ale można je także kupić. Wybierając sorbety w sklepie powinniśmy zdecydować się tylko na takie, które mają dużą zawartość owoców (najlepiej co najmniej 40%), bo wtedy mamy pewność, że deser będzie prawdziwie owocowy i orzeźwiający.
- 07.07.2005 11:13
Sorbet to danie uniwersalne. Można je serwować nie tylko na deser, ale także w trakcie posiłku. Podajemy go pomiędzy przekąską a daniem głównym, a jeśli dań jest więcej, pomiędzy nimi. Celem jest odświeżenie kubków smakowych przed kolejną potrawą - mówi Agnieszka Kręglicka.
Kiedy mamy już sorbet, musimy wybrać naczynie, w którym zostanie on podany. Zazwyczaj wybieram do podawania sorbetów przezroczyste naczynia szklane - mówi Agnieszka Kręglicka. Aby utrzymać sorbety dłużej w chłodzie możemy podać je w oszronionym kieliszku schłodzonym w zamrażarce lub ozdobnym naczyniu z lodu - dodaje Kręglicka. Najmodniejszą dekoracją sorbetów są owoce - z twardych owoców można przygotować na przykład szaszłyki, z miękkich natomiast sos coulis (zmiksowane owoce przetarte przez sitko), na który można wykładać kulki sorbetu. Lekką ozdobą deseru będą także jadalne zioła i kwiaty - na przykład dzika róża. Sorbet nie boi się też alkoholu. Wzmacniającym smak dodatkiem do sorbetu gruszkowego może być Liquer de Poire Wiliam - mówi Agnieszka Kręglicka. Sorbet jabłkowy skropiony calvadosem będzie miał ostrzejszy smak. Sorbet brzoskwiniowy można polać likierem brzoskwiniowym, np. Peach Tree lub ostrzejszym destylatem brzoskwiniowym - radzi Kręglicka.
Brzoskwinia w naczyniu z lodu
Składniki:
kwiatki, listki lub plasterki cytryny
woda
brzoskwiniowy Sorbet Carte d\'Or .
Naczynia: dwie miseczki różnej wielkości, szklany talerz.
Przygotowanie:
W większej miseczce ułożyć kwiatki, listki lub plasterki cytryny i ustawić na nich mniejszą miskę.
Przestrzeń pomiędzy miskami wypełnić wodą i całość zamrozić.
Po wyjęciu miseczek z zamrażarki odczekać chwilę, zdjąć mniejszą miseczkę i wyjąć z większej misy naczynie z lodu.
Do misy z lodu włożyć kulki sorbetu brzoskwiniowego.
Całość podawać na szklanym talerzu.
Składniki:
płatki dzikiej róży
gruszkowy Sorbet Carte d\'Or.
Naczynia: pucharek na smukłej nóżce, szklany talerz.
Przygotowanie:
Ułożyć kulki sorbetu gruszkowego w pucharku ustawionym na szklanym talerzu.
Udekorować kompozycję płatkami dzikiej róży.
Składniki:
trzy wybrane owoce np. jabłko, truskawka, papaja
jabłkowy Sorbet Carte d\'Or.
Naczynia: podłużny ceramiczny półmisek.
Przygotowanie:
Pokroić owoce na drobne kawałki i nadziać je na drewniany patyczek.
Za pomocą dwóch łyżek do zupy uformować łezki z sorbetu. jabłkowego. Aby osiągnąć właściwy kształt należy jedną łyżką nabrać sorbet a następnie przekładać kulkę z łyżki do łyżki ugniatając ją i tworząc owal o trzech bokach.
Tak utworzone łezki ułożyć na półmisku i ułożyć obok owocowy szaszłyk.
Ozdobą tej kompozycji mogą być także owoce kandyzowane lub suszone .
Sorbet
Korzenie sorbetu wywodzą się prawdopodobnie z Chin. W Rzymie delektował się nimi Neron. Dopiero w XVI wieku sorbety trafiły na dwór francuski za sprawą Katarzyny Medycejskiej i stały się przysmakiem nie tylko arystokracji ale również paryskiego ludu. Potem sorbety podbiły Anglię a następnie całą Europę stając się synonimem elegancji i luksusu. Obecnie mamy do czynienia z triumfalnym powrotem sorbetu na europejskie stoły.
Agnieszka Kręglicka
Restauratorka. Wspólnie z bratem prowadzi w Warszawie renomowane restauracje: Absynt, Chianti, El Popo, Forteca, Meltemi, Mirador, Santorini. Poza prowadzeniem rodzinnego biznesu, jest szczęśliwą mamą trzyletniego Kajtka i rocznej Toni.
Reklama













Komentarze