Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Schab w soli

Najpierw Lech Cwalina zdjął pokrywę ogromnej, elektrycznej patelni. Moim oczom ukazała się gruba skorupa soli. Po jej rozbiciu zaczął dobywać ze środka kartofle i schab.
A ogród zaczął wypełniać się smakiem kartofli z ogniska. I cudownym, aromatycznym zapachem domowej pieczeni. Po chwili na moim talerzu wylądowały dwa kartofle w chrupiącej i złocistej skorupce. I plaster soczystego mięsa. Spróbowałem. Kartofle były w środku puszyste. Lekko słone. Przesiąknięte aromatem mięsa. Tak, tak. Schabowy aromat cudownym sposobem przeniknął do wnętrza ziemniaków. Spróbowałem schabu. Też leciutko słony. Bardzo soczysty. Z chrupiącą skórką z brzegu. Takiego schabu dawno nie jadłem. Do tego przysmaku Ela Cwalinowa podała w miseczkach tagliatelle marchewkowe i paprykowe. Czyli cieniutkie wstążki zblanszowanej marchewki i papryki mocno doprawione ziołami i zalane przednią oliwą. I oddzielnie butelkę oliwy ziołowej. Wystarczyło skropić kartofle i schab oliwą, by smak potrawy okazał się jeszcze pełniejszy. A teraz przepis. Na schab w soli cwalinowym sposobem sporządzony. 8 średnich kartofli 1 kg schabu 5 kg soli gruboziarnistej oliwa i zioła na marynatę Schab natrzeć ziołami prowansalskimi wymieszanymi z oliwą. Zostawić na noc w lodówce. Dla lepszego efektu można mięso ponakłuwać. W elektrycznej patelni wysypać dno solą na 2 cm. Na środku solnej pierzynki ułożyć schab. Po bokach schabu kartofle. Zasypać solą, wyrównać i mocno ugnieść. Piec przez 2 godziny w średniej temperaturze. Z temperaturą trzeba na własny użytek poeksperymentować. Zamiast elektrycznej patelni można użyć gęsiarki i upiec potrawę w piekarniku. Można także piec w żeliwnym garnku umieszczonym nad żarem ogniska. W duchówce, w piecu chlebowym. Nawet w wędzarce. Co ciekawe, za każdym razem potrawa będzie miała nieco inny smak.

Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama
Reklama