Reklama
Marynowane jabłka
Takie jabłka robiła moja babcia w Lubartowie. Zimą były doskonałym dodatkiem do pieczystego - pisze Anula z Lublina. Za przepis dziękujemy.
- 25.08.2005 12:47
3 kg twardych jabłek.
Na zalewę:
1, 5 litra wody, pół szklanki octu 10-proc., łyżeczka soli, 4 łyżki cukru, kilkanaście ziaren gorczycy, 6-8 goździków, odrobina cynamonu.
Jabłka obrać. Pokroić w grube plastry. Usunąć gniazda nasienne. Plastry jabłek ułożyć warstwami w cedzaku i zanurzyć na 5 min w garnku z wrzącą wodą. Woda ma mrugać.
Następnie zahartować jabłka w zimnej wodzie, osączyć, włożyć do słoików typu twist (najlepiej półlitrowych), zalać gorącą zalewą i zakręcić. Pasteryzować 15 min.
Podawać do pieczonego karczku.
Reklama













Komentarze