Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Bakłażany Santorini

Bardzo smakowite bakłażany można zjeść w greckiej restauracji \"Santorini\" w Warszawie.
3 duże bakłażany pokrojone na podłużne plastry, 300-400 g sera feta, 200 g twarogu, 400g szpinaku świeżego obgotowanego, szklanka mleka, 1 pęczek natki pietruszki, 1 pęczek koperku, bułka tarta, 3 jajka, 200 g mąki, 1/2 l oleju, szczypta gałki muszkatołowej. W płaskim rondlu rozgrzewamy olej, wsypujemy mąkę, wlewamy mleko i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy pokrojone na drobne kawałki sery i szpinak. Mieszamy aż składniki połączą się. Odstawiamy z ognia, dodajemy koperek, pietruszkę, gałkę muszkatołową i znów mieszamy. Plastry bakłażana smażymy w głębokim oleju, po usmażeniu wykładamy na papier chłonący tłuszcz. Po wystygnięciu nakładamy ok. 1 łyżeczkę farszu na plaster bakłażana i zwijamy w rolki, które następnie panierujemy w mące, jajku i bułce. Tak przygotowane porcje zamrażamy. Smażyć w głębokim tłuszczu bez rozmrażania.

Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama
Reklama