Domowe smaki
Nasz babcie wiedzialy co dobre. I zaklinały lato w słoikach. Oto recptury wybrane przez Elę Cwalinową.
- 24.08.2005 16:09
4 litry borówek przebrać, zalać wrzątkiem. Gdy napęcznieją, osączyć, zalać wodą i gotować przez 15 minut. Dodać 1,5 kg cukru. Gotować na bardzo wolnym ogniu, aż konfitury będą szkliste. Przełożyć do małych słoików, pasteryzować.
To cudownie aromatyczna przyprawa i skarbiec witamin. W dodatku kiszony czosnek jest naturalnym antybiotykiem.
Czosnek w główkach zalać na godzinę zimną wodą. Wyjąć, obrać ze skórki. Koper pokroić na kawałki, włożyć do słoików. Nałożyć czosnkowe główki, nakryć czosnkiem i zalać marynatą złożoną z 1 l wody, 2 łyżek octu i 2 łyżek soli.
To jedno z arcydzieł Eli Cwalinowej. Znakomicie pasują do mięs, serów i warzyw z grilla. Są perfekcyjnym kontrapunktem domowej uczty.
Składniki: 2 kg węgierek, pół łyżeczki mielonego imbiru, 8 goździków, 7 ziaren czarnego pieprzu, 2 łyżeczki cukru, 3 łyżki soku z cytryny. Na solankę: 4 szklanki wody, 20 g soli.
Wykonanie: Zagotować wodę z solą i cukrem, ostudzić, dodać sok z cytryny. Goździki i pieprz utłuc w moździerzu. Dodać imbir. Osuszone i wydrylowane śliwki układać warstwami na przemian z przyprawami, zalać solanką. Trzymać w temperaturze pokojowej przez 4 dni. Dokładnie podokręcać słoiki i wynieść do chłodnej spiżarni.
Cudowny ostry sos do mięs. Bardzo uniwersalny. I smakowity.
Składniki: 2 kg pomidorów, 2 główki czosnku, 2 ostre czerwone papryki, 10 słodkich papryk, szklanka cukru, 2 łyki soli, 2 łyżki oleju, 1 łyżka 10% octu.
Wykonanie: Pomidory oczyścić z pestek. Paprykę zemleć w maszynce. Dodać sól, cukier, olej. Gotować 20 minut na wolnym ogniu, dodać roztarty czosnek z octem, gotować 10 minut. Wlać do wyparzonych słoiczków. Zapasteryzować.
Reklama













Komentarze