Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Hades górą

Restauracja Hades z Lublina wprowadziła śledzia w XXI wiek - twierdzi Eugeniusz Mientkiewicz z Instytutu Dobrego Smaku w Krakowie.
Lubelscy restauratorzy pokazali, co potrafią. Potrawy, które przygotowali na \"Święto śledzia\", które w piątek, 18 listopada odbyło się w Karczmie Rzym w Lublinie - zdobyły sobie uznanie jurorów i aplauz publiczności. W jury zasiedli: Ewa Kubicka z portalu \"Czarna oliwka\", artysta malarz specjalizjująca się w fotografii kulinarnej, Piotr Wysocki, aktor Teatru Osterwy i wielki smakosz śledzi oraz Eugeniusz Mientkiewicz z Instytutu Dobrego Smaku w Krakowie, reprezentujący Piotra Bikonta i Roberta Makłowicza - który śledzie łowi, przyrządza i adoruje.I miejsce i tytuł Najlepszej Restauracji na Lubelszczyźnie, do której warto wpaść na śledzika zdobył \"Hades\". II miejsce: Karczma Rzym w Lublinie. Według jurorów ich pasztet ze śledzia nie miał sobie równych. III miejsce: Ulice Miasta z Lublina i Dwór Anna w Jakubowicach Konińskich. Pierwsi za śledzia w piernikowym smaku. Drudzy za bogactwo propozycji i klasyczną urodę stołu.Połowa gości była za śledziem piernikowym z Ulic Miasta, połowa za śledziem po swaryczowsku w wykonaniu Zbigniewa Wojciechowskiego - który już po konkursie pokazał, co w kuchni potrafi. Ale na każdym ze stołów były prawdziwe smakołyki i rozkoszne specjały. Karczma z Obszy zachwycała złożeniem śledzi ze świeżo tłoczonym olejem lnianym. Restauracja Piec z Garbowa staropolskim smakiem, Dworek U Elizy smakiem i pogodą domu. - To kapitalny pomysł, żeby w jednym miejscu spotkali się artyści i kucharze, będący miłośnikami dobrego smaku - powiedział Eugeniusz Mientkiewicz.

Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama
Reklama