Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Faszerowane bakłażany

Znakomita przekąska na gorąco. Malowniczo prezentuje się na talerzu.
4 bakłażany, 4 pomidory, 2 cebule, 4 ząbki czosnku, sól, pieprz, oregano, oliwa. Bakłażany umyć. Po odcięciu końcówek nożem o długim ostrzu wydrążyć środek. Posolić w środku i zostawić, żeby puściły sok. Po kwadransie opłukać. W ten sposób pozbawimy bakłażany goryczki. Wycięty miąższ posolić, po kwadransie opłukać. Zeszklić na oliwie razem z cebulą pokrojoną w kostkę, pokrojonymi pomidorami bez skórki i pestek. Doprawić roztartym czosnkiem i przyprawami. Dusić 10 minut. Przygotowanym farszem napełniać bakłażany. Kto lubi, może posypać je startym żółtym serem. Wstawić do wysmarowanego masłem żaroodpornego naczynia i zapiec. Podawać w przerwie między zupą a drugim daniem dla zaostrzenia apetytu. Lub jako dodatek do mięs.

Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama
Reklama