Faszerowane bakłażany
Znakomita przekąska na gorąco. Malowniczo prezentuje się na talerzu.
- 27.12.2005 12:17
4 bakłażany, 4 pomidory, 2 cebule, 4 ząbki czosnku, sól, pieprz, oregano, oliwa.
Bakłażany umyć. Po odcięciu końcówek nożem o długim ostrzu wydrążyć środek. Posolić w środku i zostawić, żeby puściły sok. Po kwadransie opłukać. W ten sposób pozbawimy bakłażany goryczki. Wycięty miąższ posolić, po kwadransie opłukać. Zeszklić na oliwie razem z cebulą pokrojoną w kostkę, pokrojonymi pomidorami bez skórki i pestek. Doprawić roztartym czosnkiem i przyprawami. Dusić 10 minut.
Przygotowanym farszem napełniać bakłażany. Kto lubi, może posypać je startym żółtym serem. Wstawić do wysmarowanego masłem żaroodpornego naczynia i zapiec.
Podawać w przerwie między zupą a drugim daniem dla zaostrzenia apetytu. Lub jako dodatek do mięs.
Reklama













Komentarze