Reklama
Sylwestrowy bufet
Plaster świeżego łososia, kolorowy pieprz, oliwa. Tak mało potrzeba, żeby zrobić coś dobrego na sylwestrowe przyjęcie.
- 27.12.2005 12:31
Plaster wędzonej ryby układamy na talerzu. Posypujemy marynowanym pieprzem. Ozdabiamy oliwkami, świeżym koperkiem i ćwiartkami cytryny. Kto lubi, może skropić łososia dobrą oliwą.
Zamiast łososia możemy użyć wędzonego halibuta lyb pstrąga.
Carpaccio zaostrza apetyt. I pozwala wypić kieliszeczek nalewki ziołowej. Dla zdrowotności.
Składniki:
25 dag mozarelli
pęczek bazylii
20 pomidorków koktajlowych
4 łyżki octu balsamicznego
4 łyżki dobrej oliwy
sól
biały pieprz
Wykonanie:
Ser pokroić w kostkę. W naczyniu wymieszać oliwę, ocet balsamiczny, posiekaną bazylię, sól i pierz. Zalać w misce mozarellę. Marynować 12 godzin. Podawać z pomidorkami. Ozdobić całymi listkami bazylii.
Oscypki pokroić w plastry. Skropić oliwą. Obsypać pieprzem i ziołami prowansalskimi. Grillować po 3 minuty z obu stron.
Doskonała zakąska do wytrawnej nalewki.
Reklama













Komentarze