Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Co wiecie o owocach lichi?

Można je kupić w puszkach. Lub świeże. Czy wiecie, co się z nimi robi w kuchni - pyta Jagódka z Lublina.
Lichi są popularnie nazywane chińską śliwką. I uważane za jeden z najsmaczniejszych owoców na świecie. Owoce są małe, owalne, pokryte skórzastą skórką. Mają kolor pomarańczowy, żółty jasnoczerwony. W środku kryje się perłowy miąższ o winogronowym aromacie i duża, niejadalna pestka. Wybieraj równo ubarwione owoce o żywej barwie, z nieuszkodzona skórką. Jeśli kupisz owoce jeszcze przytwierdzone do gałęzi - wytrzymają w lodówce do 3 miesięcy. Przed spożyciem ostrym nożykiem przekrój na krzyż skórę na spiczastym końcu owocu, następnie obierz ją i podawaj świeże owoce. Nadają się do owocowych i pikantnych sałatek, do likierów, dobrze smakują z dodatkiem śmietany lub jako dodatek do lodów. Można je też ugotować (obrane) oraz po wydrążeniu podawać faszerowane, jako przystawkę do chińskich potraw - szczególnie dobrze komponują się z rybą słodko-kwaśną, wieprzowiną i kurczęciem. Liczi można też konserwować lub suszyć - czytamy na portalu www.darex.com.pl Kto już coś z lichi robił w kuchni? Prosimy o maile: [email protected]

Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama
Reklama