Serowe przyjemności
Uwielbiam żółty ser. Pod każdą postacią. Najbardziej kilka serów na desce w towarzystwie winogron i plasterków świeżej gruszki. Do tego kieliszek dobrego wina.
Uwielbiam sery pleśniowe. Pod każdą postacią.
I delikatne serki kremowe.
Ostatnio odkrywam serowe przyjemności na gorąco. I o nich chciałem dziś Państwu napisać.
- 27.01.2006 16:36
Bardzo prosta. Idealna na zimowe chłody. Roboty na pięć minut, a smakowania na cały wieczór.
Na patelnię kroimy 20 dag surowego boczku i 10 dag wędzonego. Może być w drobną kostkę. Podsmażamy na złoto. Boczuś musi chrupać.
W garnku zagotowujemy 1, 5 litra wody i wrzucamy 2 kostki bulionowe. Po chwili – boczek z wytopionym tłuszczem.
Na patelnię wlewamy odrobinę słodkiej śmietanki i rozpuszczamy w niej 3 opakowania serka topionego.
Dodajemy do zupy. Gotowe. Na talerzu posypujemy startym serem żółtym.
Idealny do wszelkiego rodzaju makaronów. I pikantnych naleśników.
Ostatnio zrobiłem sobie dwa naleśniki ze szpinakiem. Szpinak udusiłem z czosnkiem. A następnie zrobiłem sos.
Na patelnię śmietanka, na śmietankę ser pleśniowy. Wcale nie musi być francuski i drogi. Pięć minut duszenia na bardzo małym ogniu. Koniecznie szczypta sody oczyszczonej. Na dobre trawienie. I gałka muszkatołowa na smak.
Pyszności.
Najlepiej kupić oscypek w formie rolady. Kroimy go w plastry o grubości 2 cm. Skrapiamy oliwą. Kto lubi ostre smaki, obtaczamy w pieprzu.
I na elektryczny grill. Albo specjalną patelnię. Po 2 minuty z każdej strony. I na talerz. Koniecznie podgrzany.
Do tego marynowane pieczarki i po 1 strąku pikantnej, marynowanej papryki.
Niebo w gębie.
Cztery okrągłe serki skrapiamy oliwą. Posypujemy świeżo mielonym pieprzem. Na talerzu rozbijamy 2 żółtka. Serki obtaczamy w mące, jajku i tartej bułce. Smażymy jak schabowe. I gotowe.
Podajemy z żurawinami.
Najważniejsza jest chwila, gdy pod chrupiącą skórką czuć na języku cudowny smak roztopionego sera.
Nadal trwa nasz smaczny konkurs. Wy nadsyłacie ciekawe przepisy na potrawy, my czytamy listy i losujemy super zestawy przypraw. Oraz kulinarne upominki od firmy PRYMAT.
Reklama













Komentarze