Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Jagnięciny smak

Na \"Imieninach Czesława MIłosza\" przyrządził jagnięcinę, jaką lubił noblista. Nasi Czytelnicy proszą o przepisy. Oto one.
Weź 4 gicze, zalej mlekiem, tak by przykryło mięso. Daj do spiżarni na 24 godziny. Wyjmij, osusz na bibule, i gęsto naszpikuj słoninką. Natrzyj solą i pieprzem oraz roztartym czosnkiem. Na dnie gęsiarki ułóż plastry cebuli, na to plastry wędzonego boczku. Obkładaj gicze z góry cebulą i boczkiem. Włóż do piekarnika i piecz w temperaturze 180 stopni przez 1 godzinę 20 minut. Zostaw na 20 minut w gęsiarce. Podawaj z pieczonymi ziemniakami mocno obsypanymi kminkiem i marynowanymi prawdziwkami. Weź udziec, zalej dwoma litrami mleka i odstaw na 24 godziny do spiżarni, by mięso skruszało. Osusz, natrzyj mięso solą i pieprzem. Gęsto szpikuj kawałeczkami mrożonej słoninki. Pieczołowicie natrzyj udziec czosnkiem. Na dno gęsiarki cebuli i wędzonego boczku daj, ułóż udziec. Obkładaj go cebulą i wędzonym boczkiem. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 2 godziny. Podawaj z chrzanowymi ziemniaczkami i kiszonym ogórkiem z beczki. Można ją kupić w sklepie. Jest dużo zdrowasz niż wieprzowina. Ma zdecydowany smak.

Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama
Reklama