Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Różności na wiosnę

Chciałam podzielić się kilkoma ulubionymi przepisami. Od sałatki z pieczarek po szybkie danie z kurczaka. Pozdrowienia z Nakła nad Notecią.
Składniki: ¼ kg pieczarek, 3 ząbki czosnku, sok z 1,5 cytryny, sól, pieprz, oliwa z oliwek lub olej. Wykonanie: Czosnek utrzeć z solą, dodać oliwę, sól, pieprz. Można dodać płaską łyżeczkę cukru. Pieczarki drobniutko pokroić i od razu wrzucać do sosu. Wstawić do lodówki na 3 godziny, żeby się zmacerowały. Posypać swieżym koperkiem. Sałatka z gotowanych pieczarek Składniki: 50 dag pieczarek ugotowanych, pokrojonych w paski, 3 jaja na twardo posiekane, ogórek kiszony, cebula, 10 dag żółtego, utartego sera, 3 łyżki majonezu, 1 łyżeczka musztardy, pieprz sól do smaku. Wykonanie: Po wymieszaniu składników sałatkę wyłożyć do salaterki i posypać zieleniną. Zrobić macerat z soli, pieprzu, słodkiej papryki, 3 posiekanych ząbków czosnku, ziół prowansalskich i oleju. Natrzeć tym indyka, 3 ząbki czosnku włożyć do wnętrza indyka i wstawić do lodówki na 3 godziny. Potem włożyć indyka do rękawa, zapiąć rękaw i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220º C na godzinę a potem zmniejszyć temperaturę do 190º C. Indyka piecze się tyle czasu, ile kilogramów waży. Pod koniec pieczenia rozciąć rękaw i polewać sosem. Podawać z borówkami lub żurawiną. Składniki: 3 małe ogórki 15 dag piersi kurczaka pokrojonej w paseczki 15 dag kukurydzy z puszki natka pietruszki ( posiekana) oliwa ocet winny pieprz i sól do smaku 1 łyżka oleju makaron muszelki ugotowany i odcedzony Wykonanie: Pierś podsmażyć na oleju. Ogórki pokroić w plasterki a pomidora w kostkę, dodać kukurydzę, makaron, natkę, polać octem i doprawić do smaku. Wymieszać z kurczakiem. Składiki: Piersi z kurczaka ( po jednej na osobę), 2-3 jajka, łyżka musztardy \"Kamis\", 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2-3 ząbki czosnku, łyżeczka vegety, łyżeczka pieprzu mielonego, łyżeczka soli, łyżeczka maggi, pół łyżeczki papryki, zioła, zielenina, olej. Wykonanie: Filety ponakłuwać nożem, nie rozbijać. Przygotować zalewę w dosyć wysokim naczyniu, rozbełtać mąkę, jaja, dodać pozostałe składniki, wymieszać i włożyć do tego filety. Wstawić do lodówki na 24 -48 godzin. Czosnek posiekać ( jak ktoś go nie lubi to wziąć mniej). Smażyć na głębokim oleju, nabierać ostrym widelcem z porcją zalewy, smażyć na rumiano.Po usmażeniu posypać zieleniną.

Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama
Reklama