Reklama
Różności na wiosnę
Chciałam podzielić się kilkoma ulubionymi przepisami. Od sałatki z pieczarek po szybkie danie z kurczaka. Pozdrowienia z Nakła nad Notecią.
- 23.04.2006 15:17
Składniki:
¼ kg pieczarek, 3 ząbki czosnku, sok z 1,5 cytryny, sól, pieprz, oliwa z oliwek lub olej.
Wykonanie:
Czosnek utrzeć z solą, dodać oliwę, sól, pieprz. Można dodać płaską łyżeczkę cukru.
Pieczarki drobniutko pokroić i od razu wrzucać do sosu. Wstawić do lodówki na 3 godziny, żeby się zmacerowały. Posypać swieżym koperkiem.
Sałatka z gotowanych pieczarek
Składniki:
50 dag pieczarek ugotowanych, pokrojonych w paski, 3 jaja na twardo posiekane, ogórek kiszony, cebula, 10 dag żółtego, utartego sera, 3 łyżki majonezu, 1 łyżeczka musztardy, pieprz sól do smaku.
Wykonanie:
Po wymieszaniu składników sałatkę wyłożyć do salaterki i posypać zieleniną.
Zrobić macerat z soli, pieprzu, słodkiej papryki, 3 posiekanych ząbków czosnku, ziół prowansalskich i oleju. Natrzeć tym indyka, 3 ząbki czosnku włożyć do wnętrza indyka i wstawić do lodówki na 3 godziny. Potem włożyć indyka do rękawa, zapiąć rękaw i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220º C na godzinę a potem zmniejszyć temperaturę do 190º C. Indyka piecze się tyle czasu, ile kilogramów waży. Pod koniec pieczenia rozciąć rękaw i polewać sosem. Podawać z borówkami lub żurawiną.
Składniki:
3 małe ogórki
15 dag piersi kurczaka pokrojonej w paseczki
15 dag kukurydzy z puszki
natka pietruszki ( posiekana)
oliwa
ocet winny
pieprz i sól do smaku
1 łyżka oleju
makaron muszelki ugotowany i odcedzony
Wykonanie:
Pierś podsmażyć na oleju. Ogórki pokroić w plasterki a pomidora w kostkę, dodać kukurydzę, makaron, natkę, polać octem i doprawić do smaku. Wymieszać z kurczakiem.
Składiki:
Piersi z kurczaka ( po jednej na osobę), 2-3 jajka, łyżka musztardy \"Kamis\", 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2-3 ząbki czosnku, łyżeczka vegety, łyżeczka pieprzu mielonego, łyżeczka soli, łyżeczka maggi, pół łyżeczki papryki, zioła, zielenina, olej.
Wykonanie:
Filety ponakłuwać nożem, nie rozbijać. Przygotować zalewę w dosyć wysokim naczyniu, rozbełtać mąkę, jaja, dodać pozostałe składniki, wymieszać i włożyć do tego filety. Wstawić do lodówki na 24 -48 godzin. Czosnek posiekać ( jak ktoś go nie lubi to wziąć mniej). Smażyć na głębokim oleju, nabierać ostrym widelcem z porcją zalewy, smażyć na rumiano.Po usmażeniu posypać zieleniną.
Reklama













Komentarze