Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Cytryniec zamiast noktowizora

Zagadkowa nalewka na bazie cytryńca chińskiego wygrała IX Ogólnopolski Turniej Nalewek. Jej autor, Czesław Jung z Głuska dostał także prestiżową nagrodę Kresowej Akademii Smaku.
Drugie miejsce zdobyła nalewka z czarnego bzu Hieronima Błażejaka z Torunia. Trzecie - Wiśniówka Małgorzaty Żurek ze Swidnika. Zwycięzcy otrzymali kolejno: 150 tys. zł, 100 tys. zł i 50 tys. zł. (pamiątkowe brykiety zmielonych banknotów). Nagrodę Stowarzyszenia Winiarzy i Miodosytników Polskich, które nadzorowało pracę jury, otrzymała Wiśniówka Małgorzaty Żurek ze Swidnika. Jury Artystów (Leszek Długosz, Stasys Eidrigevicius i Witold Dąbrowski) przyznało tytuł najlepszej nalewki \"Jajecznikowi\" autorstwa Cezarego Pyszczaka z Poniatowej. - Zdecydowanie najwyższy poziom nalewek - powiedział Robert Makłowicz, przewodniczący jury, który zachwycił się smakiem zwycięskiej nalewki. - Jury po spróbowaniu 141 nalewek było zmęczone - dodał znakomity aktor Zbigniew Buczkowski. Piotr Bikont, trzeci z jurorów smakował kolejne nalewki z mistrzowskim spokojem. Też jest przekonany o wysokim poziomie wystawionych trunków. Artyści nalewek dostali na pamiątkę prawdzie białe kruki. Czyli Receptariusz Panny Apteczkowej - księgę nalewek wydaną przez Zbigniewa Lemiecha, właściciela Wydawnictwa Drukarni L-PRINT. Oraz karty pocztowe ze specjalnym stemplem turnieju. Grace - Farmaceutów inaczej (na bazie cytryńca chińskiego) (Czesław Jung) Składniki: Owoce cytryńca chińskiego 1 litr Mleko \"nadbużański dzban\" 1 litr Spirytus 95% /Polmos Lublin / - 1 litr Cukier - 0,75 kg 3/4 laski wanilii 3 goździki 1 gwiazdka anyżu Kilka liścści cytryńca Wykonanie: Po połączeniu wszystkich składników, często wstrząsać słojem przez kilka tygodni. Po upływie 6 - 8 tygodni można filtrować Wszystko o tajemniczym cytryńcu: http://www.ogrody.agrosan.pl/ciecinski/cytryniec/ Jak było? Zdecydowanie najwyższy poziom nalewek. Największy zasięg geograficzny zawodników. Nalewki z całej Polski. Fantastyczny koncert Jana Kondraka. Jego \"Kałakolczik\" wzruszył publiczność i zachwycił skalą głosu. Robert Makłowicz zasłuchał się w piesni Zespołu Śpiewaczego ze wsi Gromada koło Biłgoraja. Klezmerzy Di Kusine z Knajpy u Fryzjera zachwycili Włodzimierza \"Zagłobę\" Wiszniewskiego i Stasysa Eidrigeviciusa. Oraz liczną publiczność. Cudowny stół Eli i Lecha Cwalinów z \"Hadesu\". Z wybornymi wędzonymi żałądkami, pesto z Badowa i rewelacyjna słonina w czekoladzie. Zachwycające wędliny z \"Ulic miasta\". Baleron białoruski dobry, że aż strach. Ryby. Mięsiwa. Staropolska uczta. Cudowne gryczaki z piekarni Tadeusza Pęzioła. Jego chleb zyskał najwyższe uznanie Roberta Makłowicza. Wyborne grille Gospodarzy. Potrawy z nalewkami w tle przygotowane przez Stowarzyszenie Kucharzy i Cukierników Polskich pod wodzą Andrzeja Malinowskiego, szefa kuchni restauracji Dwór Anna. Walki rycerzy i wyborny pokaz sztucznych ogni. To był najlepszy turniej! Ale wszystko przed nami. - Zapraszam wszystkich do Kazimierza nad Wisłą na jubileuszowy X Ogólnopolski Turniej Nalewek Kresowych, który odbędzie się w dniu 15 września w Knajpie u Fryzjera - mówi Robert Sulkiewicz, gospodarz jesiennego festiwalu. A więc do zobaczenia!

Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama
Reklama