Reklama
Chłodnik mojej babci
Co może być lepszego od talerza chłodnika? Drugi talerz.
- 03.07.2006 10:20
2 litry kwasu buraczanego, 1 szklanka śmietany, sok z cytryny, 3 winne jabłka, koperek, szczypior, ulubione przyprawy.
Jabłka obrać, pokroić w koskę, skropić cytryną.
Posiekać koperek i szczypiorek.
Przełożyć do glinianego garnka.
Zalać kwasem buraczanym, dodać śmietanę ubitą z solą.
Wymieszać, doprawić, wstawić do lodówki na 2 godziny.
Podawać z młodziutkimi ziemniakami mocno posypanymi koperkiem i podlanymi stopionym masłem.
Próbowaliśmy chłodniczka. Świetny.
A naszym Czytelnikom podpowiadamy, że można go robić na posiekanym szczawiu, na szpinaku, można dodać chrzan. Chłodnikowi dobrze robi bulion warzywny. Ale chłodniki robi się też na słodko. Z wiśni i jagód.
Reklama













Komentarze