Bakłażanowe łódeczki
Kto nie próbował bakłażana z grilla, niech żałuje. Albo biegnie na stragany, kupi i spróbuje przrządzić go wedle tego przepisu.
- 03.07.2006 10:26
2 bakłażany, 6 łyżek oliwy, sól, pieprz, świeżo zmielony pieprz, 2 łyżki soku z cytryny, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka ulubiony ziół, 25 dag marynowanych cebulek, oliwa.
Bakłażany umyć, przekroić wzdłuż na pół. Posolić. Po 20 minutach spłukać gorzki sok, doprawić solą z pieprzem, natrzeć solą.
Wymieszać z oliwą roztarty czosnek, zioła, pieprz.
Posmarować bakłażany, odstawić na 1 godzinę.
Następnie zawinąć w albuminową folię i grillować 20 minut, kilkakrotnie obracając na ruszcie.
Osączone cebulki skropić oliwą, nabijać na metalowe szpadki i grillować 5 minut.
Nakładać cebulki na połówki bakłażanów.
– Potrawa inna niż wszystkie, wypróbowałam – pisze nasza Czytelniczka.
Reklama













Komentarze