Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Zupa na zdrowie

Wyborna na upalne lato. Pełna witamin. Spróbujcie.
25 dag selera, 10 dag pietruszki, 10 dag cebuli, 2 dag masła, 2 dag mąki, 2 żółtka, pół cytryny. Oskrobać selery i pietruszkę. Ugotować z cebulą. Przetrzeć przez gęste sito, podprawić zasmażką z masła i mąki. Osolić, dodać soku z cytryny, zaciągnąć żółtkami. Jeszcze raz przetrzeć przez sito, dobrze podgrzać, przelać do wazy. Podawać z rumianymi grzankami. Od pani Magdaleny dostaliśmy także świetny przepis na zupę ułańską. Na posiekaną słoninkę wrzuca się pokrojoną cebulę, dusi, dodaje łyżkę mąki, roztarty czosnek, paprykę, rozprowadza rosołem i gotuje pół godziny. Następnie przeciera przez sito, dodaje rosół i ugotowaną fasolę. Można dodać wędzonki i zaprawić śmietaną. Obie zupy wypróbowaliśmy. Były pyszne.

Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama
Reklama