Reklama
25 dag selera, 10 dag pietruszki, 10 dag cebuli, 2 dag masła, 2 dag mąki, 2 żółtka, pół cytryny.
Oskrobać selery i pietruszkę. Ugotować z cebulą. Przetrzeć przez gęste sito, podprawić zasmażką z masła i mąki. Osolić, dodać soku z cytryny, zaciągnąć żółtkami.
Jeszcze raz przetrzeć przez sito, dobrze podgrzać, przelać do wazy. Podawać z rumianymi grzankami.
Od pani Magdaleny dostaliśmy także świetny przepis na zupę ułańską.
Na posiekaną słoninkę wrzuca się pokrojoną cebulę, dusi, dodaje łyżkę mąki, roztarty czosnek, paprykę, rozprowadza rosołem i gotuje pół godziny. Następnie przeciera przez sito, dodaje rosół i ugotowaną fasolę.
Można dodać wędzonki i zaprawić śmietaną.
Obie zupy wypróbowaliśmy. Były pyszne.
Reklama













Komentarze