Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Sałatki na koniec lata

Jedna dla urody, druga dla zdrowia. Obie smakowite.
Składniki: 4 marchewki, 2 małe ogórki gruntowe, 3 łyżki rodzynek, 2 łyżki migdałowych płatków, sok z cytryny, cukier, przyprawa do sałatek PRYMAT. Wykonanie: Marchewki obrać i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Ogórki obrać ze skórki, przekroić na 4 części, następnie pokroić w paski. Rodzynki opłukać, sparzyć i odstawić na 10 minut. Marchewkę wymieszać z ogórkami, rodzynkami i płatkami migdałów. Całość skropić sokiem z cytryny, dodać przyprawę do sałatek PRYMAT. Odrobina cukru poprawi smak surówki piękności. Wszystko się zgadza. Marchewka to skarbnica prowitaminy A. Ogórek świetnie wpływa na cerę, sok z cytryny to witamina C. A słodkie rodzynki poprawiają humor. Można jeszcze dodać kilka kropel dobrej oliwy. Składniki: 3 gruszki, 20 dag węgierek, 1 jabłko, pół selera, 2 marchewki, 5 dag rodzynek, 150 ml jogurtu naturalnego, sok z cytryny, sól, cukier. Wykonanie: Jabłka i gruszki obrać ze skórki, pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny. Śliwki umyć, odpestkować, pokroić w kostkę. Seler i marchewkę obrać, zetrzeć na tarce na wiórki. Rodzynki sparzyć. Wszystkie składniki wymieszać, przyprawić do smaku cukrem i odrobiną soli. Polać jogurtem. W drugiej wersji pani Urszula proponuje pokroić jabłka w słupki, dodać banany pokrojone w krążki, starty seler. Doprawić sokiem z cytryny i cukrem, polać jogurtem. Ta sałatka idealnie pasuje do pieczonego kurczaka.

Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama
Reklama