Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Pikle z ogórków

Oto sprawdzony przepis na pikle z charakterem.
1 kg ogórków, 1 łyżka soli. Na zalewę: 2 szklanki wody, 3 łyżki octu 10%, czosnek, ziele angielskie, pieprz, liść laurowy, suche nasiona kopru, pół łyżeczki nasion gorczycy. Bardzo wyrośnięte ogórki obrać, przekroić na pół, wyciąć gniazd nasienne, pokroić w słupki. Ogórki posypać solą i zostawić na 1 godzinę. Odcedzone z soli zalać gorącą zalewą i znów postawić na kilka godzin. Następnie wyjąć, ułożyć w słojach, dodać przyprawy. Zalewę zagotować, jeśli trzeba zakwasić lub dosłodzić. Napełnić słoiki z ogórkami zalewą i poddać pasteryzacji.

Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama
Reklama