Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Indyk piękny

Tani. Dobry niesłychanie. Zdrowy. Taki jest indyk. No bo wyobraźcie sobie chrupiące sznycelki, obtoczone w płatkach kukurydzianych. Z młodymi kartofelkami posypanymi koperkiem. Albo pięknego indyka po chińsku. Z dużą ilością chrupiących warzyw. I pikantnym sosem. Zresztą popatrzcie na zdjęcie.
Składniki: 50 dag piersi indyka, 2 jajka, 2 łyżki mąki, 6 łyżek płatków kukurydzianych, sól, biały pieprz PRYMAT, olej, 2 ogórki, śmietana. Wykonanie: Mięso natrzeć pieprzem i solą. Po godzinie pokroić na 8 kawałków. Rozbić na sznycelki. Teraz trzeba jajka wymieszać z mąką, doprawić solą i pieprzem. Zanurzać mięso, następnie pieczołowicie obtaczać w pokruszonych płatkach kukurydzianych. Smażyć na złoto z obu stron, tak by sznycelki były mocno chrupiące. Posiekać ogórki, posolić, zalać kwaśną śmietaną. Po zdjęciu z patelni warto sznycelki odsączyć na bibule. Będą bardziej dietetyczne. Z mocno koperkowymi ziemniaczkami i mizerią taki indyk smakuje doskonale. Druga wersja dodatków to ziemniaki zapiekane w ziołach i sos żurawinowy. Składniki: 30 dag piersi z indyka, po 1 czerwonej i żółtej papryce, 3 marchewki, 2 cebule, 1 por, 2 ząbki czosnku, kawałek świeżego korzenia imbiru, 5 dag niesolonych orzeszków ziemnych, po 4 łyżki oleju arachidowego, sosu sojowego i soku z cytryny, sól, pieprz. Wykonanie: Najpierw trzeba mięso indyka umyć, osuszyć i pokroić w cienkie paski. Podobnie marchew, paprykę i zieloną część pora. Imbir i czosnek drobno posiekać. Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Gdy olej będzie bardzo gorący szybko obsmażyć mięso, doprawić solą z pieprzem. Mięso przełożyć z patelni do innego naczynia. Dodać 2 łyżki oleju, wrzucić czosnek, imbir, orzeszki. Ostro podsmażyć. Jak olej zacznie dymić, wrzucić warzywa. Smażyć 5 minut, dodać mięso, doprawić solą, pieprzem, sosem sojowym i sokiem z cytryny. Podawać z ryżem i sosem chili. Składniki: 1 podudzie z indyka, 1główka czosnku, 1 cebula, 2 łyżki papryki ostrej, pół łyżeczki cynamonu, czarny pieprz PRYMAT, sól Wykonanie: Ten bardzo smakowity przepis ma korzenie w kuchni żydowskiej. W przeciwieństwie do klasycznej golonki ta golonka jest wręcz dietetyczna. Spróbujcie, bo w dodatku robi się ją bardzo prosto. Podudzie należy umyć i nafaszerować połową główki czosnku i cebulą pokrojoną w kostkę. Drugą połowę czosnku zmielić, dodać paprykę, sól, pieprz, cynamon i trochę wody. Wymieszać i natrzeć gicz. Odstawić do lodówki na 1 godzinę. Owinąć w folię aluminiową, włożyć na blaszkę i do piekarnika. Piec w temperaturze 180° przez 2 godziny. Smacznego. Kochani Panowie. Dla zdrowia czasem zamieńcie golonkę wieprzową na golonkę z indyka. Warto! Składniki: 1 pierś z indyka, zioła prowansalskie, sól, pieprz, oliwa, 6 łyżek miodu lipowego, sos tabasco. Wykonanie: Pierś z indyka natrzeć solą z pieprzem i odstawić na 1 godzinę. Pokroić mięso w plastry. Każdy kawałek natrzeć ziołami prowansalskimi, posmarować miodem, ułożyć w naczyniu, skropić oliwą i sosem tabasco. Teraz indyk musi się marynować. Najlepiej 3 godziny. Smażyć na patelni polewając sosem z marynaty. Przykryć i dusić przez kilka minut. Podawać z sałatą. Indyk w miodzie jest też bardzo dobry na zimno.

Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama
Reklama