Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Łosoś niejedno ma imię

Ma niezrównany smak. Choć nie jest tani, lekarze namawiają do tego, żeby chociaż raz w miesiącu zjeść łososia. Można z niego zrobić pysznego tatara i jeszcze lepsze carpaccio. Doskonały z grilla, świetnie smakuje z w sosie. A jakie dobre można z łososiem zrobić pierożki.
Składniki: 20 dag świeżego łososia w kawałku, 10 dag wędzonego łososia w kawałku, 2 łyżki kaparów, sok z połowy cytryny, 2 łyżki oliwy, łyżka posiekanego szczypiorku i natki, biały pieprz i sól. Wykonanie: Mięso obrać ze skóry, pokroić w skośne plastry, potem w paski. Dość grubo posiekać tasakiem lub ostrym nożem. Mięso doprawić sokiem z cytryny, białym pieprzem i solą. Wymieszać z oliwą, formować małe porcje. Podawać na talerzu posypanym grubo zmielonym pieprzem w towarzystwie kaparów. Ozdobić szczypiorkiem i natką. Razowy chleb i czosnkowe masło nie zaszkodzą. Składniki: Bardzo świeży filet z łososia, oliwa, pęczek koperku, 1 cytryna, kapary, imbir w zalewie, czerwony pieprz. Wykonanie: Z łososia długim, wąskim nożem ściąć jak największe, ale bardzo cienkie plastry ryby. Zamarynować w oliwie z dodatkiem posiekanego koperku i soku z cytryny. Ułożyć na półmisku. Na plastrach położyć po plasterku imbiru, skropić marynatą, ozdobić jak najświeższym koperkiem. Przybrać kaparami oraz czerwonym pieprzem. Do kompletu potrzeba świeżej bagietki i ziołowego masła. Pyszności. Składniki: 4 kawałki łososia grubości 2 cm, 4 łyżki sklarowanego masła, sok z limonek, po łyżeczce świeżego oregano, bazylii, pietruszki, sól, pieprz. Wykonanie: W miseczce wymieszać masło z pietruszką, ziołami i sokiem z limonek. Natrzeć łososia solą z pieprzem, odczekać, posmarować marynatą. Rozgrzać ruszt lub patelnie grillową. Piec 5 minut, obrócić, piec 10 minut. Jak najczęściej polewać marynatą, wtedy mięso będzie soczyste, ale chrupiące. Podawać z warzywami z grilla lub wody. Albo z ziołowymi kartoflami. Składniki Filet z łososia, 25 dag masła, 2 łyżki chrzanu, 3 jajka, bułka tarta, sól, pieprz, sok z cytryny Wykonanie: Zmiksować masło na puszysty krem. Połączyć z bułką tartą, chrzanem, żółtkami, dodać pianę ubitą z trzech białek. Kiedy pierzynka jest gotowa, nakryć nią dzwonka łososia, skropione sokiem z cytryny, natarte pieprzem i solą. Wstawić do piekarnika, piec 35 minut. Podawać z kartoflami polanymi masłem i posypanymi koperkiem. Albo z ogórkami w czosnkowej śmietanie. Składniki: Filet z łososia, 1 cebula, 2 pietruszki, pól selera, listek laurowy, natka pietruszki, sól, pieprz. Na sos: 1 łyżka masła, pół łyżki mąki, 2 szklanki bulionu, 1 szklanka śmietany, sól, pieprz, 1 łyżka posiekanego koperku, pół łyżki posiekanej natki pietruszki, gałka muszkatołowa. Wykonanie: Na warzywach i przyprawach ugotować bulion. Łososia podzielić na porcje, włożyć do wywaru. Zagotować na dużym ogniu, zmniejszyć płomień i gotować na małym. Przygotowac sos. Roztopić masło, rozetrzeć z mąką, rozprowadzić bulionem. Dodać szklankę śmietany, doprawić solą i pieprzem, dodać koperek i natkę. Na koniec delikatnie doprawić gałką muszkatołową. Łososia ułożyć na półmisku, polać sosem, podawać z koperkowymi ziemniakami. Składniki: Filet z łososia, łosoś wędzony, 2 cebule, 10 dag suszonych pomidorów, pół pęczka świeżego koperku, sól, biały pieprz. Na ciasto: 20 dag mąki, 2 żółtka, oliwa, woda, sól. Wykonanie: Z podanych składników wyrobić ciasto, zawinąć w ściereczkę, niech odpocznie. Surowe i wędzone mięso z łososia posiekać, dodać drobno posiekane pomidory suszone Obydwa rodzaje filetów z łososia należy drobno zmielić, dodać drobno posiekane suszone pomidory, zeszkloną cebulę oraz posiekany koperek. Farsz dokładnie wyrobić, doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Zrobić pierogi, ugotować w osolonym wrzątku. Pierożki z łososiem doskonale smakują skropione oliwą i obsypane posiekanymi suszonymi pomidorami. Do tego jak najwięcej sałatek. Można je także zrumienić i posypać parmezanem.

Podziel się
Oceń

Komentarze

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama
Reklama